Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Κάτω από τη βάση η Ελλάδα για τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη


Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα αφού βάση αξιολόγησης του ανεξάρτητου φορέα "Health Consumer Powerhouse”, το ΕΣΥ "σκόραρε” 577 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 28η θέση από 35 συγκρινόμενες χώρες.

Από τις χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση – σημειώνουν οι συντάκτες – όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, σε καμία άλλη δεν υπήρξε μεγαλύτερη μείωση, πέραν μίας προσωρινής υποχώρησης της τάξης του 10%.

Πάντως στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με 916 βαθμούς, στη δεύτερη η Ελβετία με 894. Η FYROM βρίσκεται στη 18η θέση και – σύμφωνα με τους ειδικούς της HCP αποτελεί χώρα – μοντέλο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής Υγείας.

Σε υψηλότερες θέσεις από την Ελλάδα βρίσκονται  άλλες χώρες του "ευρωπαϊκού νότου”: η Ισπανία βρίσκεται στη 19η θέση (695 πόντοι), η Πορτογαλία στην 20ή (691 πόντοι) και η Ιταλία στην 22η (667 πόντοι).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια , η χώρα μας υποχωρεί διαρκώς, καθώς από την 22η θέση υποχώρησε το 2013 στην 25η, ενώ το 2014 και το 2015 έχει παγιωθεί στην 28η.

Ευχάριστο νέο


Κατατάσσεται, ωστόσο, σε καλή θέση (9η) και σε έναν από τους πιο κρισιμότερους δείκτες Υγείας: τη βρεφική θνησιμότητα, με σχεδόν τρεις θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.

Στον τομέα αυτό, ξεπερνά ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν περισσότερους από θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.

Την καλύτερη θέση κατέχουν το Λουξεμβούργο (1,3 θάνατοι), η Ισλανδία (1,8 θάνατοι) και η Φινλανδία (2,5 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις).
Δαπάνες

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, στην Ελλάδα έχει σημειωθεί μείωση δαπανών Υγείας κατά 28%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζεται ως "απολύτως μοναδικό”.

ΠροηγούμενοΕπόμενο