Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Hλεκτρονικό επίθεμα παρακολουθεί και θεραπεύει



Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, σε συνεργασία με ερευνητές της MC10, ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» αυτοκόλλητο επίθεμα, το οποίο μπορεί να εντοπίζει ελαφρές κινήσεις του ατόμου, να συλλέγει ιατρικά δεδομένα για την κατάστασή του αλλά και να «απελευθερώνει» φαρμακευτικές ουσίες για τη θεραπεία του.

Πρόκειται για την πρώτη συσκευή που συνδυάζει την παρακολούθηση ασθενών και τη θεραπεία τους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον και της επιληψίας, καθώς και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την κίνηση. «Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια νέα κατεύθυνση στην εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, που κάποια στιγμή θα ανοίξει το δρόμο για εξελιγμένες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες μέσω συσκευών που μπορούν να φορεθούν, σαν ένα προσωρινό παιδικό τατουάζ», αναφέρει ο Ντάε Χιεόνγκ Κιμ, επικεφαλής της έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review.

Η συσκευή αποτελείται από στρώματα εύκαμπτων νανοϋλικών που χρησιμοποιούνται ως αισθητήρες θερμοκρασίας και κίνησης, διαθέτει νέας τεχνολογίας μνήμη με μεγάλη χωρητικότητα και όλα αυτά σε ένα υλικό που μιμείται την ευκαμψία του ανθρώπινου δέρματος. Τα φάρμακα χορηγούνται μέσω θερμαντικών στοιχείων: η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση» ουσιών, που περνούν στο δέρμα του ασθενούς.

Τα μειονεκτήματα

Ωστόσο, το αυτοκόλλητο έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης, καθώς δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί ασύρματα, εξ αποστάσεως. Λειτουργεί μόνο όταν είναι συνδεδεμένη με μια πηγή ενέργειας και έναν αναμεταδότη δεδομένων, που αμφότερα θα έπρεπε να είναι άκρως ευλύγιστα, προκειμένου το πρότυπο να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς σε ευρεία κλίμακα. Όταν όμως επιτευχθεί αυτό, θα επιτρέπει στους γιατρούς να προβαίνουν σε διαγνώσεις εξ αποστάσεως και να χορηγούν φάρμακα.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Nanotechnology.

 

ΠροηγούμενοΕπόμενο