Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Η φυσική δύναμη στο αδυνάτισμα

28/5/2024 11:02:52 μμ
Η παραδοσιακή ιατρική παρέχει χρήσιμα «εργαλεία»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει πλειάδα φυσικών λύσεων που βασίζονται σε εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια βοτάνων, με τη σύγχρονη έρευνα να επιβεβαιώνει συχνά την αποτελεσματικότητά τους σε διάφορά ζητήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% του πληθυσμού της Γης εξακολουθεί να βασίζεται σε φυσικές θεραπείες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 


Η παραδοσιακή ιατρική μπορεί να στηρίξει και την προσπάθεια αδυνατίσματος, παρέχοντας χρήσιμα «εργαλεία» για χρήση τόσο εκ των έσω όσο και με προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Ειδικότερα, πόσιμα εκχυλίσματα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους ενισχύοντας τον μεταβολισμό, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις που έχει το αυξημένο λίπος στον οργανισμό αλλά και βοηθώντας στην πέψη. Επίσης βοηθούν και με έμμεσους τρόπους, αυξάνοντας την ενέργεια και μειώνοντας την όρεξη για κάποιες κατηγορίες τροφίμων.


Από τα πιο μελετημένα συστατικά είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Πλούσιο σε κατεχίνες και με επαρκή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών που ενισχύουν τη διαδικασία της θερμογένεσης, κατά την οποία ο οργανισμός «καίει» τις θερμίδες για την πέψη και την παραγωγή θερμότητας. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, αποβάλλοντας τις τοξίνες και καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.


Η λουίζα είναι ένα φυτό με επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις τερπενοειδείς και φαινολικές ενώσεις που περιέχει. Αν και περιορισμένες σε αριθμό, οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους, δρώντας υπέρ της μείωσης της συσσώρευσης του λίπους. 


Μια ακόμη φυσική λύση είναι και το φασκόμηλο, το οποίο –σε μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Biomedicine & Pharmacotherapy– έδειξε ότι μπορεί να αναστείλει την παραγωγή λιπάσης, με αποτέλεσμα τη μικρότερη απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Οι προτάσεις για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας

Περίπου 90 αιθέρια έλαια σε περισσότερους από 1500 συνδυασμούς συνιστώνται σήμερα από δερματολόγους για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα για την κυτταρίτιδα, τα ωφέλιμα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά όπως: γκρέιπφρουτ, κυπαρίσσι (Cypress), άγριο κέδρο, γεράνι, λεβάντα, λεμόνι, δενδρολίβανο και πολλά άλλα. Αυτά συχνά συνδυάζονται και με άλλα έλαια για απευθείας χρήση στο δέρμα, όπως είναι το ελαιόλαδο, αλλά και τα λάδια καρύδας, jojoba, καλέντουλας, ιπποφαούς, νυχτολούλουδου, βαλσαμόχορτου κ.ά. που επιπλέον αυξάνουν και την αποτελεσματικότητα. 


Όσο για τη μείωση της περιφέρειας, του υποδόριου λίπους και της κατακράτησης υγρών, ο συνδυασμός εκχυλισμάτων Centella Asiatica, φυκιών και κισσού έχει δείξει να είναι αποτελεσματικός σε μελέτες in vivo.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη διαχείριση των ελλείψεων
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Πώς είναι ένα αλλοιωμένο αντηλιακό;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Οι σύγχρονες τάσεις στα αντηλιακά προϊόντα φαρμακείου
Γράφει ο Ζήσης Γ. Ζάννας, MSc Φαρμακοποιός
Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel