Για "οργισμένη επίπληξη" του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker προς την ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο το Reuters.
"Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με νοιάζει ο ελληνικός λαός", δήλωσε, προσθέτοντας ότι πολλοί "υποφέρουν περισσότερο από πολλούς άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση" από τις προσπάθειες να μειωθούν τα χρέη.
"Ο διάλογος στην Ελλάδα και εκτός της Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολος εάν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε τι ακριβώς προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Έλληνας ότι λένε πράγματα στο ελληνικό κοινό τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό".
Ο Juncker δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και τον ηλεκτρισμό και είχε προτείνει άλλους τρόπους για να βελτιωθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, μεταξύ των οποίων ήταν και μια "μικρή μείωση" στις αμυντικές δαπάνες.
Schulz: Είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης Τσίπρα
Σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών συνιστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και τονίζει ότι "δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του "φτάνει", και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα", δηλώνει ο κ. Σουλτς στο "Spiegel-online" και, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, επισημαίνει ότι "αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας".
Ο Juncker έκανε "κοινωνικά ανεκτές" προτάσεις, συνέχισε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε: "Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό".
Εντωμεταξύ, διαψεύδει ...τη διάψευση η κυβέρνηση, καθώς, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών.
Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».