Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν με ακρίβεια την πορεία υγείας ασθενών

5/2/2021 11:35:48 πμ
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 1ο R&D and Innovation In Healthcare Conference
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του 1ου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε από το Health Daily και τη BOUSSIAS.


Συγκεκριμένα, στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εκσυγχρονισμό της υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκε ο Kαθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής Ιατρικής, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Κυριάκος Φελέκκης. Ειδικότερα, ο κ. Φελέκκης, ανέλυσε το project OActive, ένα προηγμένο υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει δεδομένα ασθενών από διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Ειδικότερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενσωματώνει μοριακές, ιστολογικές και κυτταρολογικές πληροφορίες με δεδομένα από το περιβάλλον και την κοινωνική υπόσταση του κάθε ασθενούς με σκοπό να δώσει εξατομικευμένη πληροφορία για το πώς μπορεί στον κάθε ασθενή να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου. Ο κ. Φελέκκης σημείωσε, ότι για το συγκεκριμένο project συνεργάστηκαν 13 φορείς, έγιναν μελέτες σε 7 χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, διήρκεσε 36 μήνες και στοίχισε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Έχει τύχει πολλών διακρίσεων, και έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


Ο πολυγονιδιακός έλεγχος αποτελεί το μέλλον στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τόνισε η Ασημίνα Χιωνά, ΜSc, PhD, Bιοχημικός/Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Μονάδας, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Όμιλος Εταιρειών Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο. Η χρήση εξειδικευμένων εξετάσεων στον τομέα της Γενετικής έχει ως σκοπό να διερευνήσει και να απαντήσει σε κλινικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν την πρόβλεψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση, την παρακολούθηση των εξεταζόμενων για γενετικά νοσήματα, λοιμώδη νοσήματα ή νοσηρές παθογόνες καταστάσεις. Ειδικά αναφέρθηκε στα PRS τεστ, μοριακά τεστ στο αίμα ή τη σίελο που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής (SNP array) για να ελέγξουν την ύπαρξη εκατοντάδων έως και εκατομμυρίων πολυμορφισμών στο DNA, οι οποίοι αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος Alzheimer’s, ο καρκίνος του μαστού/προστάτη/εντέρου.


Ανέφερε ότι ο Όμιλος Βιοιατρική παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου PRS για 7 χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχαϊμερ. Η πλειονότητα των γενετικών ελέγχων απορρέουν από τις διεθνείς οδηγίες και ακολουθούν την άριστη εργαστηριακή πρακτική για την αξιοπιστία τους, έτσι ώστε να δώσουν στον εξεταζόμενο το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.


Tο συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών (ΙΕΑ), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO), της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής(ΕΛ.Ε.Φ.Ι) και του Hellenic BioCluster (HBio).
Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χορηγοί οι εταιρείες: Bayer, Όμιλος Βιοϊατρική, Medochemie, Pfizer και υποστηρικτές οι εταιρείες AstraZeneca, CORONIS, IQVIA.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση