Στην κλίνη του Προκρούστη οδηγούνται τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα οποία έχασαν πάνω από το 50% του έμψυχου δυναμικού τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι της ΠΦΥ αποδεκατίζεται, συντελεί στη συνολική της αποδυνάμωση.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Β. Ελλάδος (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ) το Φεβρουάριο του 2014 υπηρετούσαν πανελλαδικά στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου 5.500 γιατροί και οδοντίατροι. Ωστόσο τον Απρίλιο του 2014 ο νόμος Γεωργιάδη, που προέβλεπε την απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, εξώθησε σε απόλυση πάνω από το 50% των υπηρετούντων. Σήμερα αριθμός αυτός είναι ακόμη μικρότερος, ενώ υπολογίζεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια μαζί με αυτούς που πήραν παράταση να υπηρετήσουν μέχρι τα 69 έτη και μαζί με αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν, θα αποχωρήσει ποσοστό άνω του 60%», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σάββας Παρασκευόπουλος.
Χωρίς ειδικότητες τα Κέντρα Υγείας
Αγκάθι όμως αποτελεί και η έλλειψη ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού- Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Β. Ελλάδος, Νικολέτα Μανιάτη, «όλες οι ειδικότητες, και όχι μόνον οι γενικοί ιατροί, παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί και οδοντίατροι, είναι απαραίτητες στην Π.Φ.Υ., αν θέλουμε τα Κέντρα Υγείας να επιτελέσουν το ρόλο τους, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία αν το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την προμήθεια και την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των κτιρίων συνδυαστεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αναβάθμιση του μισθολογίου, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην ανάκαμψη των κέντρων υγείας.