Η αργία της Κυριακής είναι υποχρεωτική για τα φαρμακεία (εκτός από τα εφημερεύοντα), ενώ το ωράριο λειτουργίας τους δεν ταυτίζεται με εκείνο των εμπορικών καταστημάτων. Αυτό ορίζεται και καθίσταται σαφές από το άρθρο 2 και το άρθρο 7/παρ.5 του Β.Δ. 748/1966: «Περί κωδικοποιήσεως, καταργήσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας περί εβδομαδιαίας και Κυριακής αναπαύσεως και ημερών αργίας», το οποίο ισχύει έως σήμερα.
Σύμφωνα με επιστολή του Ηλία Δημητρέλλου, νομικού συμβούλου του Π.Φ.Σ., προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δράμας τα εν λόγω άρθρα αναφέρουν:
«2. Κατά τας Κυριακάς και τας εν τω άρθρω 4 του παρόντος οριζομένας αργίας και υπό τας εν τω παρόντι διακρίσεις απαγορεύεται εις τους εν τω Κράτει οπαδούς παντός θρησκεύματος πάσα βιομηχανική, βιοτεχνική και πάσα επαγγελματική εν γένει δραστηριότης.»
«5. Ως προς τα Φαρμακεία ισχύουν και κατά τας Κυριακάς και κατά τας ημέρας αργίας αι εκάστοτε διατάξεις περί διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως τούτων.»
Δυνάμει των ως άνω διατάξεων –κατά τον κ. Δημητρέλλο– καθίσταται απολύτως σαφές ότι τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικώς κλειστά την Κυριακή, εκτός των περιπτώσεων που εφημερεύουν. Τυχόν παραβίαση των διατάξεων αυτών επισύρει ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές συνέπειες για τους παραβάτες φαρμακοποιούς.
Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων επουδενί ταυτίζεται ή επηρεάζεται από τον ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. ?λλωστε σύμφωνα με την περίπτωση 35 του άρθρου 75 της παρ. II του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), ως συμπληρώθηκε με το άρθρο 94 παρ. 6 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης, ορίζεται ειδική αρμοδιότητα των Δήμων για τη λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των ωρών ανοίγματος, μεσημβρινής διακοπής και κλεισίματος των φαρμακείων.