Γνωρίζουμε πως ο υπερτασικός καλείται να διακόψει κάθε «σχέση» με το αλάτι. Ποιο είναι το ποσό του αλατιού που προτείνετε σε υγιείς ενήλικες, ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την πίεσή τους;
Oι υγιείς ενήλικες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νατρίου (το συστατικό του αλατιού που επηρεάζει την πίεση) στα 2.400 mg καθημερινά. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι καθημερινά. Αν τώρα αναλογιστούμε, πως οι περισσότερες τροφές που χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας σιτηρέσιο εμπεριέχουν -εκ φυσικού ή ως πρόσθετο- σημαντικό ποσό νατρίου και σε αυτά προσθέσουμε το επιπλέον νάτριο από το αλάτι που εμείς βάζουμε στα τρόφιμα κατά τη μαγειρική τους παρασκευή, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη προσοχή απαιτείται.
Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφική αγωγή που μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση της υπέρτασης;
Ένα πρωτοποριακό σχήμα διατροφής προτείνεται εδώ και καιρό από πολλούς ερευνητές, προκειμένου με φυσικό τρόπο να καταπολεμηθεί η υπέρταση. Η δίαιτα αυτή ονομάζεται Dash Diet και εμπεριέχει τουλάχιστον 5 σερβιρίσματα φρούτων και λαχανικών καθημερινά και 2 σερβιρίσματα γαλακτοκομικών (ιδιαιτέρως γάλακτος), μειωμένων σε λιπαρά. Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα όταν εφαρμόστηκε από υπερτασικούς, με παράλληλη προσοχή στο περιεχόμενο αλατιού της δίαιτας, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική πτώση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής (μικρής) πίεσης. Έτσι, μετά τις επισημάνσεις για μειωμένη πρόσληψη αλατιού, περνάμε σε μια νέα εποχή συστάσεων για τους υπερτασικούς: καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δώστε έμφαση στην καθημερινή πρόσληψη γάλακτος με μειωμένα λιπαρά.
Τα πορτοκάλια αυξάνουν την πίεση;
Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι πλούσιες σε κάλιο τροφές, όπως τα πορτοκάλια, προστατεύουν από την υπέρταση και εν πάση περιπτώσει, οι υπερτασικοί που παίρνουν διουρητικά πρέπει να παίρνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες και οι πατάτες. Oι υπερτασικοί μπορούν να χρησιμοποιούν, λοιπόν, άφοβα στο καθημερινό τους σιτηρέσιο, τα πλούσια σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες πορτοκάλια και να μην πιστεύουν διάφορες γνώμες που τα θέλουν επιβαρυντικά για την αρτηριακή πίεση.
Ποιες είναι οι βασικές συστάσεις που θα προτείνατε ως κλινικός διαιτολόγος σε έναν υπερτασικό;
Πρώτα από όλα, εφόσον μιλάμε για παχύσαρκο υπερτασικό, να χάσει βάρος. Τεράστιος όγκος μελετών δείχνει πως η απώλεια βάρους παίζει τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση της πιέσεως. Έπειτα, να μειώσει δραστικά την κατανάλωση αλατιού αλλά και τροφών πλούσιων σε αλάτι (π.χ. παστά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, κ.α.), δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, που πολύ συχνά αναφέρουν την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Για να νοστιμίσει το φαγητό, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιεί διάφορα μυρωδικά. Εφόσον πίνει πολύ αλκοόλ να το μειώσει, κάτι που θα συνεισφέρει και στο αδυνάτισμα. ΝΆ ακολουθήσει μια διατροφή επαρκή σε φρούτα, λαχανικά και άπαχα γαλακτοκομικά και να περπατά καθημερινά - η ήπια σωματική δραστηριότητα είναι πολύτιμος αρωγός του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέλος, αξίζει νΆ αναφερθεί πως ο συνδυασμός κάπνισμα-υπέρταση αποτελεί «βόμβα» για την υγεία των αγγείων και άρα προτείνεται η άμεση διακοπή του καπνίσματος.