Οι 6 πιο ταιριαστοί συνδυασμοί για υγεία και απόλαυση
Τα καλοκαιρινά φρούτα, ζουμερά και δροσερά,είναι άριστη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και βέβαια νερού, που τόσο το έχουμε ανάγκη μέσα στη ζέστη. Εκτός όμως από το να τα απολαμβάνουμε σκέτα, τα φρούτα μπορούν να συνδυαστούν με πολλές τροφές, δίνοντάς πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας και λίγων θερμίδων.
Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν δοκιμάστε και πειραματιστείτε με συνδυασμούς φρούτων και άλλων τροφών, απολαύστε τη γεύση τους και κερδίστε σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
1. Φρούτα με γιαούρτι
Tα περισσότερα φρούτα μπορούν να συνδυαστούν με το γιαούρτι, ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις, δίνοντάς μας ένα πλήρες και θρεπτικό σνακ.
Tα υπέρ: Tο γιαούρτι, όπως και το τυρί, χάρη στα λίπη που περιέχει στη σύνθεσή του, διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και των καροτινοειδών που υπάρχουν σε αφθονία στα φρούτα. O συνδυασμός του γιαουρτιού με τα φρούτα είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για το πρωινό, αφού βοηθά τον οργανισμό μας να αναπληρώσει γρήγορα τη γλυκόζη που μειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του.
Tα κατά: O συνδυασμός αυτός είναι τόσο υγιεινός και θρεπτικός που δεν έχει αρνητικά στοιχεία.
O καλύτερος συνδυασμός: H επιλογή που θα κάνουμε είναι καταρχήν ανάλογη με τις γευστικές μας προτιμήσεις, ωστόσο το ροδάκινο, τα βερίκοκα και οι φράουλες είναι κάποιοι από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς.
2. Φρούτα με τυρί
O συνδυασμός φρούτων με τυρί είναι εξίσου καλός τόσο από διατροφική όσο και από γευστική άποψη. Το ποιο τυρί θα προτιμήσουμε για να συνοδέψει το φρούτο μας είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικής επιλογής. Η παραδοσιακή φέτα ωστόσο ταιριάζει περισσότερο με τα φρούτα, γιατί περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας και είναι πιο «δροσερή». Αν βέβαια θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες του γεύματος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με ένα λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά, όπως το ανθότυρο και η μυζήθρα.
Τα υπέρ: Τα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί διευκολύνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και των καροτινοειδών που υπάρχουν στα φρούτα. Επίσης, ο συνδυασμός αυτός μάς δίνει ένα ελαφρύ γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς συνυπάρχουν το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες του τυριού και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B των γαλακτοκομικών με τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες των φρούτων. Ένας πολύ ωφέλιμος συνδυασμός είναι τυρί με πεπόνι, αφού η βιταμίνη C που υπάρχει στο πεπόνι συμβάλλει στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα οστά και στα δόντια. Έτσι, μαζί με γιαούρτι ή τυρί έχει συνδυασμένη δράση όσον αφορά την ενίσχυση των οστών. Εξαίρετος συνδυασμός είναι επίσης το καρπούζι με το τυρί, αφού το τυρί αυξάνει την απορρόφηση και την πρόσληψη του λυκοπενίου, ενός σημαντικού καροτινοειδούς που υπάρχει στο καρπούζι.
Τα κατά: O συνδυασμός αυτός είναι τόσο υγιεινός και θρεπτικός, που δεν έχει αρνητικά στοιχεία.
O καλύτερος συνδυασμός: Από τους πιο δημοφιλείς και θρεπτικούς συνδυασμούς φρούτων με τυρί είναι το πεπόνι, το καρπούζι και τα λευκά σταφύλια.
3. Φρούτα με παγωτό
Το αγαπημένο σνακ του καλοκαιριού μπορεί να γίνει μια πιο θρεπτική επιλογή αν μπορούμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας γάλα με λίγα λιπαρά και χυμό ή κομμάτια φρέσκων φρούτων. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε μια μπάλα παγωτού του εμπορίου με φρουτοσαλάτα.
Τα υπέρ: Το παγωτό εμπεριέχει σε ικανοποιητικό ποσοστό τα ευεργετικά στοιχεία των γαλακτοκομικών και μας δίνει μαζί με τα φρούτα ένα διατροφικό συνδυασμό που, αν καταναλώνεται με μέτρο, είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό.
Τα κατά: Το παγωτό δεν προτείνεται για συχνή κατανάλωση σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους. Ακόμη, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως τα τυποποιημένα παγωτά με άρωμα φρούτων μάς παρέχουν τα ωφέλιμα στοιχεία των φρέσκων φρούτων.
O καλύτερος συνδυασμός: Με το παγωτό ταιριάζει ιδιαίτερα η φρουτοσαλάτα από ανάμεικτα καλοκαιρινά φρούτα. Αν θέλουμε κάποιο μεμονωμένο φρούτο, μπορούμε να προτιμήσουμε το πεπόνι ή το ροδάκινο.
4. Φρούτα με αλλαντικά
Από τους πιο γνωστούς συνδυασμούς φρούτων με αλλαντικά είναι το προσούτο με πεπόνι και η ποικιλία αλλαντικών που συνοδεύεται από σύκα ή άλλα φρούτα με έντονη γεύση.
Τα υπέρ: Παρά το γεγονός ότι τα αλλαντικά δεν συνιστώνται, κυρίως λόγω του κορεσμένου λίπους, των συντηρητικών και της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχουν, η κατανάλωσή τους με μέτρο μάς προσφέρει ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο και σελήνιο, καθώς και ορισμένες βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος B.
Τα κατά: Το κορεσμένο λίπος των αλλαντικών δεν σινιστάται για κατανάλωση. Επιπλέον τα αλλαντικά, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε αλάτι και συντηρητικά, είναι τρόφιμα που δεν ενδείκνυνται για το καλοκαίρι, αφού για να γίνει η πέψη τους θα πρέπει να αυξηθεί η θερμοκρασία του οργανισμού. Αν όμως θέλουμε να τα καταναλώνουμε, καλύτερη λύση είναι τα αλλαντικά με λίγα λιπαρά, όπως η γαλοπούλα ή το άπαχο ζαμπόν.
O καλύτερος συνδυασμός: Με τα αλλαντικά ταιριάζει ιδιαίτερα το πεπόνι, αλλά και αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή σύκα.
5. Φρούτα στη σαλάτα
O συνδυασμός των φρούτων με σαλάτα είναι γνωστός από την αρχαιότητα, αφού από διάφορες πηγές ανακαλύπτουμε ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην αρχαία Ελλάδα.
Τα υπέρ:Γενικότερα η κατανάλωση σαλάτας που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φλαβονοειδή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Αν τα φρούτα κάνουν πιο ελκυστική την κατανάλωση της σαλάτας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα προσθέσουμε.
Τα κατά:Με αυτόν το συνδυασμό χάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό των βιταμινών που περιέχουν τα φρούτα, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των τανινών που υπάρχουν στις σαλάτες, οι οποίες μειώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης των βιταμινών από τον οργανισμό μας.
O καλύτερος συνδυασμός:Για να νοστιμίσουμε τη σαλάτα μας, θα προτιμήσουμε φρούτα όχι πολύ ζουμερά, όπως σταφύλι, ανανάς και σύκα.
6. Φρούτα στο φαγητό
Tα τελευταία χρόνια στα εστιατόρια βρίσκουμε φαγητά μαγειρεμένα με φρούτα, μια γευστική συνήθεια σχετικά καινούργια στη χώρα μας, ωστόσο, πολύ διαδεδομένη σε άλλες χώρες.
Tα υπέρ: Tα μαγειρεμένα φρούτα προσδίδουν ελάχιστες από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στα φρέσκα, και έτσι ως συνδυασμός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική αξία. Επειδή όμως το καλοκαίρι τρώμε συχνά κρέας ψημένο στη σχάρα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων στο ίδιο γεύμα, κυρίως χάρη στα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή που περιέχουν, «μπλοκάρει» την καρκινογόνο δράση, για την οποία έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς αυτός ο τρόπος μαγειρέματος. Μία μερίδα φρέσκων φρούτων στο τέλος του γεύματος θωρακίζει, προστατεύει και δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας.
Tα κατά: Oι περισσότερες βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητες και χάνονται σε μεγάλο ποσοστό με το μαγείρεμα. Ακόμη όμως και οι φυτικές ίνες χάνουν μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων τους. H προσθήκη λοιπόν φρούτων στο φαγητό έχει να κάνει κυρίως με τη γεύση παρά με τη διατροφική αξία του πιάτου.
O καλύτερος συνδυασμός: Δοκιμάστε αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή σύκα, αλλά και τα σταφύλια, που ταιριάζουν ιδιαίτερα με το κρέας.
Το προφίλ των πιο δημοφιλών καλοκαιρινών φρούτων (ανά 100 γραμμάρια)
ΣYKA
Ενέργεια: 80kcal
Νερό: 77,5%
Βιταμίνη C: 6mg
KAPΠOYZI
Ενέργεια: 26kcal
Νερό: 92,6%
Βιταμίνη C: 9,6mg
ΠEΠONI
Ενέργεια: 33kcal
Νερό: 90,6%
Βιταμίνη C: 23mg
POΔAKINA
Ενέργεια: 38kcal
Νερό: 89,1%
Βιταμίνη C: 4mg
ΣTAΦYΛIA
Ενέργεια: 69kcal
Νερό: 81,6%
Βιταμίνη C: 10,8mg
ANANAΣ
Ενέργεια: 52kcal
Νερό: 85,3%
Βιταμίνη C: 17mg
ΓKPEΪΠΦPOYT
Ενέργεια: 41kcal
Νερό: 88,4%
Βιταμίνη C: 38mg
Πηγή: vita.gr