Την έντονη διαμαρτυρία της ΠΕΦ έχει προκαλέσει το νέο Δελτίο Τιμών καθώς οδηγεί και σε νέες μειώσεις τιμών στα ήδη φθηνά εγχώρια φάρμακα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση. Είναι βέβαιο ότι οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων».
Η Ένωση αναφέρει πως τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης. Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών που πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και μαζί με το clawback εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τους έχουν απομείνει. Στο πλαίσιο αυτά καλεί το υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023.
Κ. Ματσιόλης: «Ενώ παντού μιλάμε για αυξήσεις, το μόνο φτωχοποιημένο είδος είναι το φάρμακο»
Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστα Ματσιόλη στο Ράδιο ΕΝΑ, ο οποίος τόνισε ότι οι μειώσεις των τιμών θα επιβαρύνουν το πρόβλημα των ελλείψεων, ενώ ανέδειξε και την υψηλή συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ενώ παντού μιλάμε για αυξήσεις, το μόνο είδος που είναι φτωχοποιημένο από τους δανειστές και συνεχίζεται να είναι από τους κυβερνώντες είναι το φάρμακο. Έχει εξαγγελθεί μείωση στην τιμή του φαρμάκου έως και 7%, που θα ισχύσει στα φαρμακεία από 30 Ιανουαρίου.
Εάν υπήρχε ένα ζήτημα με τις ελλείψεις, αυτό θα επιδεινωθεί περισσότερο. Παράλληλα, επιδεινώνεται και η συμμετοχή που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος. Βλέπουμε να υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα όπου η τιμή αναφοράς είναι πολύ μεγάλη, που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος τα πληρώνει σχεδόν από την τσέπη του, παρόλο που είναι συνταγογραφούμενα. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει νέα δεδομένα στην αγορά, που θα τα δει ο πολίτης».