Δυναμικός εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Λουράντος στη νέα του θέση ως νέος πρόεδρος του Π.Φ.Σ. και πανέτοιμος να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.
Όπως δηλώνει στο diagnosispress.gr, δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με το υπουργείο για να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, "από την άλλη όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε καθετί που θα ζητά η κυβέρνηση" σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ωράριο και ιδιοκτησιακό καθεστώς
"Θα απαιτήσουμε από το υπουργείο να ορίσει ώρες που τα φαρμακεία θα είναι υποχρεωτικά κλειστά, ώστε αυτές τις ώρες να βάζουμε εφημερίες και διανυκτερεύσεις. Αν το ωράριο παραμείνει ξεχειλωμένο, ως έχει, τότε θα σταματήσουμε τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις», δηλώνει κατηγορηματικά ο νέος πρόεδρος του Π.Φ.Σ. σχετικά με το ελεύθερο ωράριο που επικρατεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα.
Όσο για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, επισήμανε: «Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Έχει νησάκια, παραμεθόριες και δύσβατες περιοχές. Σε όλα αυτά τα μέρη, το φαρμακείο λειτουργεί ως ιατροφαρμακευτικό κέντρο περίθαλψης, επειδή απουσιάζει η ιατρική περίθαλψη. Το φαρμακείο σε όλες αυτές τις περιοχές παίζει το ρόλο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να το εξοντώσουμε. Η τακτική της φιλελευθεροποίησης των πάντων δεν με βρίσκει σύμφωνο – δεν συνάδει με τον ιστό της φαρμακευτικής περίθαλψης, όπως εμείς τη φανταζόμαστε και δεν είναι προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη».
Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.
«Τοίχο αξεπέραστο» κι όχι απλώς «κόκκινη γραμμή», χαρακτήρισε ο νέος πρόεδρος του Π.Φ.Σ., την παραμονή των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στα φαρμακεία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε να φύγουν τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. από τα φαρμακεία», τόνισε.
Την ίδια στιγμή «αγκάθια» της βιωσιμότητας των ελληνικών φαρμακείων αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση του ποσοστού κέρδους και το rebate. «Δεν αντιλέγω πως έπρεπε να γίνει ένας εξορθολογισμός του φαρμακείου, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξοντώσουμε το ελληνικό φαρμακείο».
Η συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκε με το νέο προεδρείο, ο κ. Λουράντος εξέθεσε ποια είναι τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν:
- να πληρωθούν τα χρωστούμενα, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα από το 2011 και μετά
- να τεθούν και να τηρούνται απαρέγκλιτα τακτικές ημερομηνίες πληρωμής των φαρμακοποιών, ώστε οι τελευταίοι να γνωρίζουν πότε να κόβουν τις επιταγές προς τους προμηθευτές τους
- να μειωθούν οι γραφειοκρατικές εργασίες τις οποίες πρέπει να εκτελεί ο φαρμακοποιός, με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Στις δηλώσεις του, ο Κ. Λουράντος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαφωνία του με τη φιλοκυβερνητική προσέγγιση της προηγούμενης διοίκησης του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι «ένας συνδικαλιστής οφείλει να μάχεται για τα συμφέροντα του κλάδου του, όχι συντεχνιακά, αλλά γιατί το συμφέρον του κλάδου μπορεί να είναι συμφέρον και για την κοινωνία». Δίνει μάλιστα ως παράδειγμα τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, «είναι κάτι με το οποίο οι φαρμακοποιοί έρχονται σε επαφή καθημερινά και κάτι στο οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν».