Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το μεγάλο ψαλίδι στην Υγεία

26/4/2013 6:26:59 μμ
Ερωτήματα ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού γεννιούνται από την πτώση της εξωνοσοκομειακης δαπάνης, που καλύπτει τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας πρόληψης και οδοντιατρικές υπηρεσίες, κατά 500 εκατομμύρια ευρώ από το 2009 στο 2011.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σύμφωνα με το νέο σύστημα μέτρησης των δαπανών υγείας που δημιούργησε ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος και η ομάδα του, τα νοικοκυριά χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τους παρόχους εξωνοσοκομειακής φροντίδας, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται στους οδοντιάτρους. Γενικά, ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης σηκώνει μόλις το 1/4 του συνολικού βάρους της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2009-2011, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δις ευρώ (9,8%), ενώ η συνολική δαπάνη υγείας (ΣΔΥ) μειώθηκε κατά 4,4 δις ευρώ (18,9%).


Έτσι, από μηχανή «ανάπτυξης», η υγεία μεταβλήθηκε σε εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Αν η προηγούμενη διόγκωση οφείλονταν σε σπατάλη και διαφθορά, αυτή είναι καλή εξέλιξη. Αν όμως η μείωση της δαπάνης είναι «άρνηση υπηρεσίας» λόγω υποχρηματοδότησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά για το επίπεδο της υγείας του ελληνικού λαού» σημειώνει ο καθηγητής κ. Λιαρόπουλος.

 Η εξέλιξη της δαπάνης κατά κατηγορία υπηρεσιών υγείας

Οι δύο κύριες κατηγορίες της δαπάνης υγείας είναι η ενδονοσοκομειακή και η φαρμακευτική, με την πρώτη να υπερέχει σταθερά και με αυξητική τάση.

  • Μεταξύ του 2005 και του 2009 η διαφορά της ενδονοσοκομειακής δαπάνης από τη φαρμακευτική αυξήθηκε από 1 δις ευρώ σε περίπου 2 δις ευρώ, λόγω και της αύξησης ορισμένων ιατρικών μισθολογίων και κάποιων λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Αντίθετα, η εξωνοσοκομειακή φροντίδα (στην οποία περικλείεται και η διαγνωστική-εργαστηριακή) δείχνει σαφή υποχώρηση. Ενώ το 2005 υπερέχει σε σχέση με τη νοσοκομειακή κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, το 2009 υστερεί κατά 2 δις. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης που αναφέρεται στη δευτερογενή πρόληψη, η οποία σχετίζεται με τη διαμόρφωση της νοσηρότητας στη χώρα.

 

 Πηγή: iatropedia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος