
Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία χαίρουν τεράστιας εκτίμησης από το κοινό σε σύγκριση με άλλους επαγγελματίες και φορείς υγείας, καθώς και από άλλα σημεία λιανικής γενικά. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της νέας μελέτης της MRB που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Μαύρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο MRB, στο 4o Reputation Pharma με τίτλο: Transforming Karma, που πραγματοποιήθηκε στις 02/04 από τη Reputation Unique και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας με την επίβλεψη του καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι εμπιστεύονται κατά σειρά: πρώτα τα φαρμακεία, μετά τους γιατρούς, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες τροφίμων, τις φαρμακευτικές, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τέλος το ΕΣΥ. Αντίστοιχα έλλειψη εμπιστοσύνης διακρίνεται για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις εταιρείες ενέργειας, τις τράπεζες και τέλος το υπουργείο υγείας.
Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, η εμπιστοσύνη του κοινού έχει ένα θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τον Δ. Μαύρο, ωστόσο όπως είπε με βάση την έρευνα «υψηλά είναι τα ποσοστά (70-85%) του κοινού που πιστεύει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται έκτακτες καταστάσεις υγείας, χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα με στόχο το κέρδος και ότι ευθύνονται για τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των φαρμάκων ευρείας χρήσης». Καλύτερη είναι η εικόνα για τις ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, καθώς το 81% δήλωσε ότι παράγουν φάρμακα άριστης ποιότητας και το 79% ότι έχουν προοδεύσει σε υποδομές έρευνας και ανάπτυξης.
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα συμπεράσματα της μελέτης IMAR 2024-2025 που έγινε σε stakeholders και επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με τη φήμη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που παρουσίασε ο Μάνος Σιφονιός, Διευθύνων Σύμβουλος της Reputation Unique, η θετική φήμη της φαρμακοβιομηχανίας έφτασε σε κορύφωση το 2022 και έκτοτε υπάρχει μια υποχώρηση αλλά και η αισιοδοξία ότι η καινοτομία και η έρευνα θα βελτιώσουν και πάλι την εικόνα. Οι θεσμικοί φορείς υγείας βαθμολογήθηκαν με λίγο πιο πάνω από τη βάση, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό.
Στο ίδιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε και η συζητήση με θέμα: «Stakeholders και Φαρμακοβιομηχανία: Ο εύκολος στόχος; Εισαγωγική παρουσίαση: Αντιστρέφοντας - Η βιομηχανία αξιολογεί τους φορείς», στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, και συντόνιζε η δημοσιογράφος Ανθή Αγγελοπούλου.