Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δημοσιεύτηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για το έτος 2025

28/3/2025 3:37:35 μμ
Με την προσθήκη των εμβολίων Covid-19 και RSV
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για το έτος 2025, όπως αυτό τροποποιήθηκε και συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στο Πρόγραμμα έχουν προστεθεί δύο εμβολιασμοί (σε σύγκριση με το περσινό), της Covid-19 και του RSV


Αναφορικά με την Covid-19, η Επιτροπή συνιστά να χορηγείται μία δόση του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου σε όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ήτοι ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και σε άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα. Σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω χορηγείται μια επιπλέον δόση με μεσοδιάστημα 6 μηνών από τον προηγούμενο εμβολιασμό, με ελάχιστο μεσοδιάστημα τουλάχιστον 3 μήνες. Για τα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 3 δόσεις, όμως αν έχουν γίνει στο παρελθόν, χορηγείται μία ακόμη δόση του νέου εμβολίου.


Όσο για τον RSV, χορηγείται μία δόση του εμβολίου σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλ. σε ηλικίες 75 ετών και άνω και σε ηλικίες 60-74 ετών με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο RSVpreF (Abrysvo) συστήνεται σε έγκυες, ηλικίας ³ 18 ετών, μεταξύ 32-36 εβδομάδων κύησης με αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Χορηγείται ενδομυϊκά σε 1 δόση και μπορεί να συγχορηγηθεί με την anti-D ανοσοσοσφαιρίνη, το εμβόλιο της γρίπης, το Tdap και το εμβόλιο του κορονoϊού. Ιστορικό λοίμωξης από RSV στην έγκυο δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού, αλλά σε οξεία εμπύρετη νόσο, ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι την ανάρρωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός για Όλους – Εφικτός Ανθρώπινος Στόχος
Σύμφωνα με την Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο & CEO του ΟΦΕΤ






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
ΕΜΑ: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ραδιοφαρμάκων
Ενθαρρύνεται η παραγωγή εντός Ε.Ε. που είναι περιορισμένη
ΕΟΠΥΥ: Τρία νέα σκευάσματα στον κατάλογο των ΦΥΚ
Και οδηγίες προς τα φαρμακεία για την ορθή υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback  στην Ελλάδα
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή