Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Το κέρδος από τις κλινικές μελέτες θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

29/1/2018 11:01:16 πμ
Δημιουργώντας παράλληλα 20.000 θέσεις εργασίας!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη, έρχονται στη χώρα μας περίπου 250.000 ευρώ άμεσης επένδυσης και προκαλείται, βάσει των δημοσιευμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ περίπου 875.000 ευρώ. Από τα 35 δισ. ευρώ που διατίθενται για την κλινική έρευνα στην Ευρώπη, η Ελλάδα απορροφά μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ το Βέλγιο -που έχει πληθυσμό ανάλογο της χώρας μας- προσελκύει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης έχει επισημάνει ότι το συνολικό ποσό που χάνεται από τις κλινικές μελέτες κάθε χρόνο θα μπορούσε να αντικαταστήσει την εισφορά για τον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας.


Πέρα όμως από τις οικονομικές απολαβές, μεγάλοι χαμένοι είναι και οι Έλληνες ασθενείς, ειδικά εκείνοι με σπάνια νοσήματα, αφού δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, χάνοντας έτσι την ελπίδα να θεραπευθούν ή έστω να παρατείνουν με ποιότητα τη ζωή τους.


Ποιοι βάζουν όμως τα εμπόδια και δεν γίνονται περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα; Ποια είναι αναλυτικά τα οφέλη στην εθνική οικονομία, στο ΕΣΥ, στους ασθενείς και τους επαγγελματίες Υγείας; Ποια είναι η ζοφερή πραγματικότητα; Τι πρέπει να γίνει;

Ο Γιάννης Χονδρέλης, μέλος της Επιτροπής Κλινικών Μελετών του ΣΦΕΕ και διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY ΑΕΒΕ, με αφορμή την ομιλία του στο 6th Clinical Research Conference, μιλά στην κάμερα του NEXTDEAL και δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.


Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω του clawback
Στόχος η διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
ΕΜΑ: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ραδιοφαρμάκων
Ενθαρρύνεται η παραγωγή εντός Ε.Ε. που είναι περιορισμένη
ΕΟΠΥΥ: Τρία νέα σκευάσματα στον κατάλογο των ΦΥΚ
Και οδηγίες προς τα φαρμακεία για την ορθή υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback  στην Ελλάδα
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή