Μερικές από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα στον τομέα της χρηματοδότησης συζητήθηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδότηση της υγείας: Προκλήσεις και Λύσεις για ένα βιώσιμο σύστημα» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, στην ομιλία του τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό στη δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. € ετησίως έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Υπογράμμισε ακόμα την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη δυναμική των κλασικών πηγών χρηματοδότησης (γενική φορολογία, εργασιακές εισφορές), οι οποίες ενδέχεται να προσεγγίζουν τα όριά τους.
Επίσης επισήμανε ότι τα συστήματα που βασίζονται κυρίως στη δημόσια δαπάνη υγείας και λιγότερο στην ιδιωτική (out-of-pocket) δαπάνη επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας.
Από την πλευρά του ο τότε Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή στη φιλοσοφία της αποζημίωσης στις υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία από 1,7 δισ. πέρυσι σε 2,2 δισ. φέτος (+29,4%), συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας και δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στο σχεδιασμό μιας μελλοντικής διακυβέρνησης, η κρατική χρηματοδότηση 52% για τα έξοδα των νοσοκομείων θα πρέπει να περάσει στον ΕΟΠΥΥ που σήμερα συμμετέχει με ποσοστό μόλις 29%.