Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τις αντοχές της αγοράς δοκιμάζουν ΕΟΠΥΥ και κυβέρνηση

28/1/2013
Χάος με τις ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τις αντοχές της αγοράς δοκιμάζουν ο ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών καθώς μετά την αρχική απόφαση να εξοφληθούν οι οφειλές του ταμείου επικρατεί χάος τόσο ως προς το ύψος τους, όσο και ως προς το… κούρεμα που ζητά η κυβέρνηση.

Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εξόφληση μετά την εκταμίευση της δόσης των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί με το ποσό των 1,69 δισ. ευρώ που πιστώθηκε στο Ταμείο να εξοφλήσει το σύνολο των χρεών του ως τη 30η Σεπτεμβρίου του 2012. Πρόκειται για συνολικές οφειλές ύψους 1,87 δισ. ευρώ. Προτείνει ως εκ τούτου στους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 δίνοντας ως αντάλλαγμα μια έκπτωση της τάξης του 8% με 20%

Κάπου εδώ ξεκινά και το αλαλούμ.

Και αυτό γιατί αφενός δεν έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ (ως 30/10/2011), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μη γνωρίζει το ακριβές ύψος των χρεών του ταμείου, και αφετέρου επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει 250 εκατ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές προκειμένου να καλύψει τα υπέρογκα χρέη που δημιούργησε το 2012 ο ΕΟΠΥΥ.

Από τα 500 -700 εκατ. ευρώ όπου εκτιμάται ότι οφείλει ο ΕΟΠΥΥ ως διάδοχος των ταμείων υγείας που απορρόφησε σε κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα καθώς και σε νοσοκομεία που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ (Ωνάσειο, Παπαγεωργίου, Ντυνάν) έχουν εκκαθαριστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μόνο οφειλές ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ.

 

Πρόκειται πρακτικά για τις οφειλές του ΙΚΑ, το οποίο πριν απότη σύσταση του ΕΟΠΥΥ κατέβαλε στις κλινικές και στα διαγνωστικά το 90% του τιμολογίου και το υπόλοιπο 10% απέμενε προς εκκαθάριση.

Για τις οφειλές των υπόλοιπων ταμείων δεν έχει υπάρξει εκκαθάριση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο αμαρτωλός ΟΠΑΔ, στον οποίο η διερεύνηση καταγγελιών έδειξε ότι υπάρχουν εικονικά τιμολόγια και διπλοχρεώσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του με εκπροσώπους κλινικών πρότεινε να υπάρξει κούρεμα 10% επί του συνόλου του ποσού, είτε έχει καταβληθεί είτε όχι.

Και στοιχειοθετεί την πρότασή του σημειώνοντας ότι στις παλαιές οφειλές συμπεριλαμβάνονται και εικονικές χρεώσεις της τάξης των 200 - 250 εκατ. ευρώ. 



Μοιράζουν τη ζημία γιατί δεν μπορούν να πιάσουν τους… κλέφτες!

«Η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει τη ζημιά μέσω του κουρέματος επί δικαίους και αδίκους, αντί να πιάσει τους κλέφτες, αν υπάρχουν», σημειώνουν από την πλευρά τους οι κλινικές, αντιδρώντας στο κούρεμα του 10%.

Σημειώνουν δε ότι έχουν ήδη υποστεί παρακράτηση ύψους 3,72% επί των τιμολογίων, οπότε αν δεχθούν και το προτεινόμενο κούρεμα θα χάσουν το 13,72% της απαίτησής τους, ενώ οι ίδιες έχουν εξοφλήσει προμηθευτές και εργαζόμενους. «Δεν μπορούμε να κουρευτούμε για λεφτά που έχουμε ήδη πληρώσει με τη σειρά μας», διαμηνύουν, συμπληρώνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γράψουν έκτακτες ζημίες στις χρήσεις 2012 και 2013.

Οι κλινικές εγκαλούν τη νυν και την προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι χάθηκε μία διετία στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσαν να ελεγχθούν και να έχουν εκκαθαριστεί οι παλαιές οφειλές των ταμείων υγείας που έχουν ενταχτεί στον ΕΟΠΥΥ.


…θαύμα της Κανά για να πληρωθούν και τα χρέη του 2012

Σύμφωνα μάλιστα με μέρος της αγοράς, η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει υψηλό κούρεμα προέρχεται από την ανάγκη της να καλύψει με τα λεφτά της δόσης και μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για την περσινή χρονιά.

«Επιχειρούν ένα νέο θαύμα της Κανά. Με τα λεφτά, δηλαδή, που δόθηκαν από την Ευρώπη για την εξόφληση των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ να καλύψουν και ένα μέρος του υπέρογκου ελλείμματος που δημιούργησε το ταμείο το 2012. Έλλειμμα που επιδεινώνει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012», επισημαίνει στέλεχος της αγοράς.

Η αγορά θα δεχόταν πάντως να συζητήσει μια μεσοσταθμική έκπτωση της τάξης του 10% με 11% αν υπήρχε δίκαιος επιμερισμός της. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν στις φαρμακοβιομηχανίες που δουλεύουν με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν ήδη καταβάλει rebates της τάξης του 12% να επιβληθεί ίδιο ποσοστό έκπτωσης με τις φαρμακευτικές που δουλεύουν κυρίως φαρμακεία και δεν έχουν επιστρέψει τίποτε στον ΕΟΠΥΥ.

«Πρέπει η έκπτωση να επιμερισθεί αναλογικά αφού συνυπολογισθούν και τα rebates που κατέβαλαν κάποιες φαρμακευτικές» επισημαίνει στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ πέρσι από τις επιστροφές ανήλθαν τελικώς στα 250 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Οι δε γιατροί του ΕΟΠΥΥ προχωρούν σε προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι μόνο για το 2012 ταχρωστούμενα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ μαζί με τις «παλαιές»οφειλές,υπερβαίνουντο 1 δισ. ευρώ.


Πηγή: euro2day.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος