Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο για να αφαιρέσετη τη ζάχαρη από τη διατροφή σας. Σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους μόνο η αρχή θεωρείται δύσκολο στάδιο καθώς όσο ο οργανισμός αποτοξινώνεται από αυτήν τόσο λιγότερο την έχει ανάγκη.
Ο ιδρυτής του κέντρου υγείας και ευεξίας Eleven Eleven στη Ν. Υόρκη, δρ Frank Lipman συνιστά:
- την κατανάλωση τριών μεγάλων ή πέντε μικρών γευμάτων της ημέρας με πρωτεΐνες για να μη μειώνονται τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και να αποφεύγεται η επιθυμία για γλυκό.
- να προτιμώνται οι τροφές στη φυσική τους μορφή, αφού τα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. έτοιμες σάλτσες) συνήθως περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
- τη χρήση μπαχαρικών στο φαγητό, όπως κόλιανδρου, κανέλας, μοσχοκάρυδου, κάρδαμου και γαρίφαλου, τα οποία δίνουν μια πιο γλυκιά γεύση και μειώνουν την επιθυμία για ζάχαρη.
Γιατί να κόψουμε τη ζάχαρη;
Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη σημασία της ζάχαρης στον οργανισμό έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητη σε μικρές ποσότητες για τη φυσιολογική λειτουργία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνονται τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για τον άνθρωπο.
Αυτό επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρουσιάστηκαν τοξικά συμπτώματα και μειωμένο προσδόκιμο ζωής σε ποντίκια, στη διατροφή των οποίων το 25% των θερμίδων προερχόταν κυρίως από ζάχαρη (το ποσοστό αυτό ορίστηκε ως το ανώτατο όριο ασφάλειας για τον ανθρώπινο οργανισμό). Στο τέλος της μελέτης, η οποία είχε διάρκεια 32 εβδομάδων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια είχαν λιγότερους απογόνους κατά 25%, ενώ είχε μειωθεί ο πληθυσμός των θηλυκών κατά 35%.
Το παραπάνω ανώτατο ποσοστό ασφαλείας (25%), σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ίσο με την κατανάλωση τριών αναψυκτικών την ημέρα, χωρίς να περιλαμβάνεται η ζάχαρη που προέρχεται από τροφές, όπως τα φρούτα.