Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τι κάνουμε με τα φάρμακα που λήγουν ή περισσεύουν;

9/11/2017 1:45:28 μμ
Χιλιάδες φάρμακα ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χιλιάδες φάρμακα ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ελλάδα, μετά τη χρήση ή τη λήξη τους, σύμφωνα με έρευνα των Φαρμακοποιών του Κόσμου και της GIVMED που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Παρά το γεγονός ότι 71 Κοινωνικά Φαρμακεία λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ένδειξη της κοινωνικής ανάγκης που καλύπτουν, η εσωστρέφεια που τα χαρακτηρίζει αλλά και η άγνοια των πολιτών για τη δυνατότητα δωρεάς των φαρμάκωνπου δεν χρειάζονται ή για το τι να κάνουν με τις συσκευασίες που έληξαν, οδηγεί στο παραπάνω αποτέλεσμα.


Η έρευνα έγινε πανελλαδικά, σε δείγμα 1.310 ενηλίκων πολιτών, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, το 40% των ερωτηθέντων επέστρεψε στο φαρμακείο τα ληγμένα φάρμακά του, ενώ το 37% τα πέταξε στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια.

Πράσινοι κάδοι στα φαρμακεία και δωρεές φαρμάκων

Ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα πως μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν γνωρίζει τους σωστούς τρόπους διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της Δημόσιας Υγείας: Το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε άγνοια για τη χρήση των πράσινων κάδων στα φαρμακεία. Από τους υπόλοιπους, το 25% γνώριζε πως είναι για τα ληγμένα φάρμακα και το 7% θεωρούσε ότι είναι σημείο συλλογής των μη ληγμένων σκευασμάτων.


Όσο για τη δωρεά φαρμάκων, μόνο το 28% του δείγματος είχε δωρίσει φάρμακα τον τελευταίο χρόνο, καθώς το 68% ανέφερε ότι δεν είχε περισσευούμενα σκευάσματα προς δωρεά και το 49% ότι δεν γνώριζε πού να τα δωρίσει.

 

Το μικρό ποσοστό των πολιτών πάντως που είχε δωρίσει φάρμακα, στο 44% των περιπτώσεων τα είχε προσφέρει σε κοινωνικά φαρμακεία, αφού το 77% αυτών είχε θετική άποψη για αυτά. Προβληματικό είναι ωστόσο το εύρημα ότι 43% είχε δωρίσει ληγμένα φάρμακα, αναδεικνύοντας την έλλειψη σωστής ενημέρωσης του κοινού.


Από τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα της έρευνας, ξεχωρίζουμε ότι το 93% των ερωτηθέντων έκανε σωστή φύλαξη των φαρμάκων του στο σπίτι και το 53% γνώριζε πολύ καλά τι φάρμακα διέθετε.


Επίσης, σύμφωνα με το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τη διαχείριση φαρμάκων σε 23 κοινωνικά φαρμακεία, φαίνεται πως οι κοινωνικοί αυτοί φορείς, κατά 78%, καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, παρά τις δυσκολίες, αλλά μόνο το 20% μπορεί να καλύψει κάποια επείγουσα φαρμακευτική ανάγκη.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί
Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024