Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τεκτονικού τύπου οι αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου

24/10/2017 12:13:07 μμ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα συγκράτησης των δαπανών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το παρόν και κυρίως το μέλλον της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα των τελευταίων «τεκτονικού τύπου» αλλαγών που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, διερεύνησαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών– Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων (ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ), στελέχη του κλάδου των φαρμάκων.
 

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος αναφέρθηκε στις αιτίες της δυσανάλογα υψηλής φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας (ως ποσοστό του ΑΕΠ, της νοσοκομειακής περίθαλψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), καθώς και τις αναγκαίες προτεραιότητες για την χάραξη νέας φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας. «Η ελληνική πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς, μετά τις «τεκτονικού τύπου» αλλαγές που επιβλήθηκαν στην αγορά φαρμάκου την περίοδο της κρίσης οφείλουν να αναζητήσουν το κατάλληλο μείγμα πολιτικών που θα μετράει την καινοτομία στην φαρμακευτική αγορά και θα τη μεταφράζει σε όρους υγείας και αποτελεσματικότητας, οικονομικής ανταποδοτικότητας και κοινωνικής ισότητας», επεσήμανε. Η αναλογική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 28,1% στο σύνολο των δαπανών υγείας, έναντι 15,6% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στο 2,3% του ΑΕΠ έναντι 1,4% του μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε. Την περίοδο 2009-2015 ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50%, η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα αυξήθηκε κατά 30,8%.


Παρά τις δραστικές μνημονιακές παρεμβάσεις, οι σταθμισμένες δαπάνες για φάρμακο το 2014 ήταν 3,92 δισ. ευρώ, έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2009, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη αλλαγής πολιτικών. Μια αποτελεσματική πολιτική ελέγχου του κόστους και συγκράτησης της δαπάνης οφείλει να επικεντρώσει τις παρεμβάσεις της στην τεχνολογική καινοτομία και την επίδραση της συνασφάλισης.

 

Καθοριστικός στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής υγείας, είναι ο ρόλος των γιατρών και της συνταγογράφησης, ενώ η υπερβάλλουσα κρατική παρέμβαση στις τιμές οδηγεί συχνά σε αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως μέσω της υποκατάστασης της φαρμακευτικής περίθαλψης από την νοσοκομειακή φροντίδα, και κυρίως της μετακίνησης μεγάλου οικονομικού βάρους στα ίδια τα νοικοκυριά», επεσήμανε ο καθηγητής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν πάνω από 20.000 άνθρωποι
Έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω του clawback






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
ΕΜΑ: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ραδιοφαρμάκων
Ενθαρρύνεται η παραγωγή εντός Ε.Ε. που είναι περιορισμένη
ΕΟΠΥΥ: Τρία νέα σκευάσματα στον κατάλογο των ΦΥΚ
Και οδηγίες προς τα φαρμακεία για την ορθή υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback  στην Ελλάδα
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή