Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ταμοξιφαίνη: Γιατί οι γυναίκες τείνουν να διακόπτουν την αγωγή τους;

13/12/2016 12:06:36 μμ
Μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη της καλής συνεννόησης μεταξύ ασθενών και γιατρών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Γυναίκες με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού που λαμβάνουν προληπτικά ταμοξιφαίνη, συχνά θεωρούν τη ναυτία και τους εμέτους, που εμφανίζονται τυχαία, ως παρενέργειες του φαρμάκου και διακόπτουν την αγωγή τους. Αυτό διαπιστώνει πρώιμη βρετανική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο (Cancer Research UK) και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμπόσιο Καρκίνου του Μαστού στο Τέξας των ΗΠΑ.


Ενώ η λήψη ταμοξιφαίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περισσότερο από 30% στις γυναίκες υψηλού κινδύνου και η προληπτική δράση μπορεί να διαρκέσει για πάνω από 20 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές το 1/3 θα διακόψει τη θεραπεία του (πριν από τα συνιστώμενα 5 έτη) λόγω συμπτωμάτων, όπως η ναυτία και ο έμετος, που δεν σχετίζονται όμως με το φάρμακο.

Σημειωτέον ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη που έλαβαν placebo παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα και ήταν εξίσου πιθανό να σταματήσουν την αγωγή, γεγονός που αποδεικνύει ότι ορισμένα συμπτώματα που προκαλούνται από άλλες αιτίες «παρεξηγούνται» και θεωρούνται λαθεμένα παρενέργειες της ταμοξιφαίνης.

Η σημασία της μελέτης

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν το πώς οι γιατροί μιλούν στους ασθενείς τους σχετικά με τα οφέλη και τις παρενέργειες των προληπτικών θεραπειών, όπως η ταμοξιφαίνη» δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Δρ Samuel Smith, μέλος του Cancer Research UK και πανεπιστημιακός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Είναι σημαντικό οι γιατροί να διαχειρίζονται τις προσδοκίες των ασθενών και να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων παρενεργειών, ώστε να μη συγχέονται με συμπτώματα που οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ανεξάρτητα από τη θεραπεία τους" εξηγεί ο Δρ. Smith.


"Το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης που παρατηρείται κατά τα πρώτα στάδια της δοκιμής δείχνουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τις παρενέργειες που μπορεί να συνδέονται με τη θεραπεία τους», κατέληξε ο Smith.


Από την άλλη μεριά είναι σημαντικό και για τους ασθενείς να ενημερώνουν το γιατρό τους για οποιοδήποτε αδικαιολόγητο σύμπτωμα εμφανίζουν.


Health Day Reporter

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics