Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τα παράδοξα του ελληνικού συστήματος τιμολόγησης

17/10/2017 10:21:07 πμ
Πότε θα αλλάξει το σύστημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το καλοκαίρι που πέρασε οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση ότι η προηγούμενη ανατιμολόγηση φαρμάκων θα ήταν η τελευταία με το παλιό σύστημα, γεγονός που οδήγησε το ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναμόρφωσή του. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Τζουζέπε Καρόνε, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει τιμολόγηση των φαρμάκων με νέο σύστημα το 2017, γιατί με βάση το νόμο, πρέπει να γίνει ακόμα μία τιμολόγηση φαρμάκων έως το τέλος του χρόνου.


Τώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες της δεύτερης ανατιμολόγησης για το 2017, επισημαίνονται τα "παράδοξα" που προκύπτουν από το παρόν σύστημα, το οποίο τελικά καθίσταται μη βιώσιμο, αφού ένα στα τέσσερα ευρώ καταβάλλεται από τη βιομηχανία μέσω των μηχανισμών rebate και clawback.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ανώτατη τιμή παραγωγού για τα φάρμακα με πατέντα ορίζεται από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ε.Ε. Όταν το φάρμακο χάνει την πατέντα, μειώνεται στο 50% της τελευταίας τιμής, χωρίς η τιμή να πέσει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε., ενώ τα γενόσημα φτάνουν στο 65% αυτής της τιμής, χωρίς να πέφτουν κάτω από τα 4 ευρώ.


Παράδοξο 1: Ενώ τα πρωτότυπα φάρμακα και εκείνα που έχουν χάσει την πατέντα τους είναι κάτω από τη μέση τιμή των χωρών της Ε.Ε., τα γενόσημα είναι ελαφρώς πιο ακριβά, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με τις χώρες της Μεσογείου (ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές είναι κατά 1/3 υψηλότερες).


Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ όμως αμφισβητούν αυτά τα στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν περιλαμβάνουν τις επιστροφές που επιβάλλει το κράτος (κάτι όμως που ισχύει και για τα πρωτότυπα) και ότι τα γενόσημα στην Ευρώπη έχουν διαφορετικές, πολύ πιο απλές δραστικές ουσίες. Για την ΠΕΦ λοιπόν το παράδοξο είναι άλλο: 


Παράδοξο 2: Η κυβέρνηση επιβάλλει διαρκώς υπερβολική συμπίεση τιμών στα καταξιωμένα και οικονομικά (2-3 ευρώ για μηνιαία θεραπεία) φάρμακα, τα οποία αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, αλλά «αφήνει ανεξέλεγκτη την είσοδο στην αγορά ξένων φαρμάκων υψηλού κόστους που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, δεν είναι πάντα απαραίτητα και είναι αυτά που ευθύνονται ουσιαστικά για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Οι προτάσεις

Η ΠΕΦ έχει προτείνει η τιμή του γενοσήμου να πέφτει 30% τον πρώτο χρόνο και 10% κάθε επόμενο χρόνο, αλλά να μην μπορεί να πέσει κάτω από το 37,5% έναντι της τιμής που είχε το προϊόν όταν προστατευόταν.

Αντίθετα, ο ΣΦΕΕ (πολυεθνικές) προτείνει μείωση κατά 50% τον πρώτο χρόνο (όπως και σήμερα), 20% για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι να φτάσει στο 30% της τιμής με τη λήξη της πατέντας. Δηλώνουν δε έτοιμες να ρίξουν πιο κάτω τις τιμές των δικών τους προϊόντων, εφόσον αυτές είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων.


Όσο για την κυβέρνηση, ελπίζει ότι με τη "Διακήρυξη της Μάλτας" θα επιβάλλει στη βιομηχανία να καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη (1 δισ. ευρώ), που σήμερα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.

Πληροφορίες από εδώ και εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών