Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν για τα φαρμακεία;

2/5/2017 10:49:29 πμ
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τις λιγότερες απώλειες για τα φαρμακεία φαίνεται πως κλείνει τελικά το θέμα της διάθεσης ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και από άλλα κανάλια διανομής, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.


Οι φήμες που κυκλοφόρησαν και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κλάδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα υπάρξει πλήρης και καθολική απελευθέρωση των σκευασμάτων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ στην αγορά, τελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι δανειστές συμφώνησαν απλώς να προχωρήσει η «επίσπευση της αδειοδότησης των ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) μέχρι τον Ιούνιο».


Θυμίζουμε πως τα ΓΕΔΙΦΑ συμπεριλαμβάνονται σε έναν κατάλογο σκευασμάτων, ο οποίος περιέχει 216, από τα συνολικά 1.582 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., δηλαδή το ποσοστό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά τελικά το 13%.


Είναι γνωστό επίσης ότι έχει ήδη υπογραφεί Υπουργική Απόφαση από πέρυσι τον Ιούλιο, του Ανδρέα Ξανθού, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πώλησης των ΓΕΔΙΦΑ στο εμπόριο, χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Αλλά και ούτε κανένα εξαιρετικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών για το άνοιγμά τους στα καταστήματα λιανικής.


Οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει, σε προηγούμενες συναντήσεις με το επιτελείο της κυβέρνησης, πως αν το μέτρο των ΓΕΔΙΦΑ δεν προχωρήσει, τότε θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Παρόλα αυτά φαίνεται πως τόσο οι πιέσεις της κυβέρνησης όσο και οι «πολεμικές» δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις συνδικαλιστών, φαίνεται πως απέτρεψαν προς το παρόν τα χειρότερα.

Είναι ενδεικτικό ότι μεσούσης της φημολογίας για καθολική απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook: «…Καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και δένουν τη χώρα ... χειροπόδαρα για πολλές δεκαετίες. Ο διακαής πόθος τους είναι, η με οποιονδήποτε τρόπο αύξηση της ύλης τους, (σ.σ. εννοεί τις αλυσίδες λιανικής) καταστρέφοντας όποιον τους αντιστέκεται δημιουργώντας μονοπώλια και καρτέλ».

Για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα σε φαρμακοποιούς

Εκτός από την μάλλον θετική εξέλιξη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., για πρώτη φορά στη συνάντηση δανειστών- κυβέρνησης, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους φαρμακοποιούς, ώστε να πωλούν γενόσημα με σκοπό να αυξηθεί η διείσδυσή τους στην αγορά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόχειρο κείμενο της συμφωνίας «το κέρδος του φαρμακοποιού πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την τιμή του φαρμάκου, έτσι ώστε ο φαρμακοποιός να μην έχει κίνητρο να πουλά τα ακριβότερα φάρμακα».


Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει με άρθρο του στην έντυπη έκδοση του «Φαρμακευτικού Κόσμου», ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Διαβάστε εδώ το άρθρο του.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι είναι κρίσιμη προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας "η στρατηγική της προώθησης των εγχωρίως παραγόμενων γενόσημων φαρμάκων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων".

Τα αντίμετρα και οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις φοροελαφρύνσεις που αναφέρονται στο κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις επομένως και τα φαρμακεία: Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

  •  μείωση του ποσοστού του φόρου από 29% σήμερα, σε 26% το 2019 ,
  •  προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος,

ενώ γίνεται και αναφορά και για :

  •  μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ).

Σημειώνεται πως αύριο το απόγευμα (Τετάρτη), οι επικεφαλής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν το φάρμακο και τα φαρμακεία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ