Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Γνωρίστε και προωθήστε το ελληνικό γενόσημο" που εντάχθηκε στο τεύχος #161 του περιοδικού "Φαρμακευτικός Κόσμος" ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποκαλύπτει ότι "είναι έτοιμη διάταξη νόμου που προβλέπει οικονομικό όφελος για τα φαρμακεία που αυξάνουν το ποσοστό των γενοσήμων στον όγκο των πωλήσεών τους."
Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός υγείας, αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές, γράφει ότι αυτή "οδήγησε στη δραστική μείωση της δημόσιας δαπάνης, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές παθογένειες στο χώρο του φαρμάκου" και εξηγεί: "Η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη –που ήταν σε προκλητικά υψηλά επίπεδα λόγω ανυπαρξίας οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου της συνταγογράφησης και λόγω της πλήρους ασυδοσίας στο επίπεδο των τιμών– υποχώρησε κατά 62% μεταξύ 2009 και 2015, χωρίς όμως να επηρεαστεί ο όγκος των συνταγών, χωρίς να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, χωρίς μέριμνα για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών."
"Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η «αλλαγή μείγματος» στη φαρμακευτική πολιτική" τονίζει στη συνέχεια ο κ. Ξανθός, "με κεντρικές προτεραιότητες την εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης."
Ελληνικά γενόσημα φάρμακα και η ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσής τους στην αγορά
Συγκεκριμένα για τα γενόσημα φάρμακα, ανέφερε ότι είναι κρίσιμη προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας "η στρατηγική της προώθησης των εγχωρίως παραγόμενων γενόσημων φαρμάκων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων". "Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών. Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα, αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα και υποχρέωση" επισημαίνει στη συνέχεια ο υπουργός.
Όσο για τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η αύξηση της διείσδυσης τους στην αγορά, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι "τώρα πλέον χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επικοινωνιακής προβολής συνολικά των ποιοτικών ελληνικών γενοσήμων, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία τους και να αντιστραφεί το σημερινό κλίμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους" σημειώνοντας ότι "σε μελέτη της PLANET το 62% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα".
Τονίζει επιπλέον ότι: "Πάνω απ' όλα όμως, για τη συστηματική επιλογή γενοσήμων, χρειάζεται ένα πλαίσιο θετικών κινήτρων για γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς. Είναι έτοιμη διάταξη νόμου που προβλέπει οικονομικό όφελος για τα φαρμακεία που αυξάνουν το ποσοστό των γενοσήμων στον όγκο των πωλήσεών τους!"
Τέλος, δήλωσε ότι στην τελική ευθεία είναι επίσης και μια επικοινωνιακή καμπάνια για την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με υλικό που ετοίμασε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Φ. και θα έχει την αμέριστη συνδρομή του υπουργείου Υγείας.