Μεγάλη νίκη σημείωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το ιδιοκτησιακό, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει ως αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση, η οποία απελευθέρωνε το επάγγελμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μη φαρμακοποιούς να ιδρύσουν φαρμακείο.
Πρόκειται για την απόφαση από το 2016 των υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» [Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016], κατά την οποία είχε γίνει αίτηση ακύρωσης και από τον Π.Φ.Σ. και από τους Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, έγινε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του Π.Φ.Σ., καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.
Ο Π.Φ.Σ., μέσω του νομικού συμβούλου Ηλία Δημητρέλλου, διαβεβαιώνει ότι στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ? εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων, θα καταπέσουν εκ νέου ενώπιον του ΣτΕ, καθώς είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το ενωσιακό κεκτημένο.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις από 19.5.2009 αποφάσεις του (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C‑171/07 και C‑172/07, καθώς υπόθεση C‑531/06), απεδέχθη μεταξύ άλλων ότι «η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας». Πόσω μάλλον όταν αφενός μεν ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο οι φαρμακοποιοί σε Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία, αφετέρου δε σε καμία χώρα όπου επεβλήθη πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και των ειδών που πωλούνται στα φαρμακεία, αλλά αντιθέτως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυξήθηκαν.
Σε σχετικό του σχόλιο, ο πρώην πρόεδρος του Π.Φ.Σ. που ηγήθηκε και του συγκεκριμένου αγώνα για το ιδιοκτησιακό, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποτελεί δικαίωση των θέσεων μας και ενός συλλογικού και προσωπικού αγώνα που ξεκίνησε από την Ελλάδα και κατέληξε στην Ευρώπη (επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε.) και που αποδείχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση εξυπηρετώντας εγχώρια μεγάλα συμφέροντα, νομοθετούσε αυθαίρετα κατά παράβαση νόμων και ηθικών φραγμών.»