Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συνενώσεις φαρμακείων: Είναι η λύση;

22/9/2011
Συζήτηση έχει ξεκινήσει για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, στην οποία τα απανωτά κυβερνητικά μέτρα και οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του επαγγέλματος με τη μορφή που το ξέραμε ως τώρα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για εξεύρεση λύσεων που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, είχε εκφράσει πριν λίγες μέρες την άποψή του, με επιστολή του προς τον Π.Φ.Σ., που αφορούσε την ανάγκη για συνδικαλιστική εγρήγορση και κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, ενώ πρότεινε ως λύση τη συνένωση φαρμακείων με τη μορφή των συνεταιρισμών.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ προς ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Π.Φ.Σ.


Με 2η επιστολή του (21/9/2011) ο πρόεδρος του Φ.Σ. Χανίων στηρίζει παραπέρα την πρότασή του:


"Αγαπητοί συνάδελφοι


Ο σκοπός της επιστολής μου ήταν να αποτελέσει ένα ερέθισμα και ενδεχομένως μία βάση συζήτησης για ένα ζήτημα για μένα εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωσή μας ως κλάδου, αλλά συνειδητά υποτιμημένο από τις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες διαχρονικά.


Αυτά που έγραψα είναι άποψη που έχω διαμορφώσει με βάση την εμπειρία που έχω εκτός από το φαρμακείο μου, από εμπορικές επιχειρήσεις franchise που αντιπροσωπεύω για πολλά χρόνια, αλλά και από την μακρόχρονη θητεία μου ως προέδρου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι οι Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν ομπρέλα για τα συνενωμένα φαρμακεία αλλά πρέπει να εξακολουθήσουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους παρέχοντας σωστές υπηρεσίες σε μεμονωμένα και συνεταιρισμένα φαρμακεία.


Οι συστεγάσεις φαρμακείων που προτείνω με μορφή ΣΥΝ.ΠΕ., δηλαδή με πλαίσιο βασισμένο στο υπάρχον για τους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς. Δεν το κάνω καθόλου τυχαία, αλλά θεωρώ ότι είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει δύο βασικά στοιχεία:


α) τη διαφανή και σωστή λειτουργία της επιχείρησης, κάτι που έχει εφαρμοστεί και έχει πετύχει στην πράξη

β) την αποφυγή εμπλοκής προσώπων ή κεφαλαίων ξένων προς τους φαρμακοποιούς.


Παράλληλα η πρότασή μου είναι να διατηρηθούν και να προσαρμοστούν στον νέοΣυνεταιρισμό Λιανικής, όλες οι σωστές ρυθμίσεις που αφορούν τα μεμονωμένα φαρμακεία και που υπάρχουν σήμερα στη νομοθεσία. Τις υπόλοιπες λύσεις τις θεωρώ μη λειτουργικές και κάποιες από αυτές επικίνδυνες για τα συμφέροντα των φαρμακοποιών.


Μία τέτοια πρόταση θα δώσει λύση σε διευρυμένα ωράρια, σε χαμηλότερα ποσοστά κέρδους και σεπολλά άλλα προβλήματα που απασχολούν το σημερινό μεμονωμένο φαρμακείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα επαχθή για το φαρμακείο μέτρα που προγραμματίζει η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να έχουμε και συναίσθηση σε τι περιβάλλον καλούμαστε να επιβιώσουμε επαγγελματικά.

Χανιά 21/9/2011
Τάσος Βάμβουκας



Στην τοποθέτηση του προέδρου του Φ.Σ. Χανίων απάντησε με επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Ι.Π.Ε Ιωαννίνων, Ιωάννης Βλάχος, συνεχίζοντας τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει:

"Διάβασα με μέγιστη προσοχή την πρόταση του συναδέλφου Βάμβουκα η οποία αν μη τι άλλο προκαλεί συζήτηση μεταξύ των φαρμακοποιών σε μια περίοδο που εκτός λεονταρισμών για κόκκινες και πράσινες γραμμές δεν προτείνεται τίποτε από την συνδικαλιστική μας ηγεσία εκτός των αντιπροτάσεων σε προτάσεις της πολιτείας.


Εμείς, δυστυχώς, μέχρι σήμερα εκτός από το να μείνουν τα πράγματα ως έχουν «σε μια εποχή που τα πάντα ανατρέπονται & αλλάζουν και εμείς ως όαση μένουμε ανέπαφοι» δεν προτείνουμε ΤΙΠΟΤΕ. Νομίζω πως εκείνο που προέχει είναι το να πεισθούμε, ως φαρμακοποιοί, ότι στη σημερινή τουλάχιστον εποχή το συνεταιρίζεσθαι είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά ίσως και ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σαν φαρμακοποιοί επιστήμονες και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες των φαρμακείων μας.


Οι προτάσεις κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να είναι παραπάνω από δύο.


Η πρώτη βασίζεται πάνω στην υπάρχουσα φαρμακευτική νομοθεσία (που όσο και αν φαίνεται παράξενο έχει προστατεύσει το επάγγελμα μας και συνεχίζει να το προστατεύει σε ικανοποιητικό επίπεδο) και που στο συγκεκριμένο σημείο που ενδιαφέρει εμάς καθορίζει τον αδειούχο φαρμακοποιό κάτοχο του 51% των μετοχών του φαρμακείου δίνοντάς του το δικαίωμα να είναι μέτοχος και σε άλλο φαρμακείο. Έτσι δημιουργούνται αλυσιδωτές Ο.Ε. οι οποίες διοικούνται από μια υπερκείμενη εταιρία διαχείρισης στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και οι συνεταιρισμοί χονδρικής.


Με τη δεύτερη πρόταση καταργείται η υπάρχουσα νομοθεσία και οδηγούμαστε στην απόκτηση μιας συνεταιριστικής μερίδας μιας εταιρίας η οποία έχει υποκαταστήματα στα οποία δουλεύουν φαρμακοποιοί μέλη της εταιρίας (στις υπάρχουσες ΣΥΝ.ΠΕ. η μετοχές είναι ίσες). Σε αυτήν την περίπτωση η μετοχή των συμμετεχόντων φαρμακείων με ίσες μετοχές είναι αδύνατη λόγω της διαφορετικής οικονομικής δυναμικότητας των φαρμακείων.


Υπάρχει ίσως και μια τρίτη άποψη: η ύπαρξη μιας ανωνύμου εταιρίας που σε αυτήν την περίπτωση ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου.


Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με την πρώτη πρόταση διασφαλίζεται η διαφορετικότητα απόψεων για τη λειτουργία φαρμακείων στην ελληνική αγορά. Κάποιος που θέλει το ατομικό του φαρμακείο μπορεί κάλλιστα να το διατηρήσει όπως και κάποιος να φτιάξει μια μικρή εταιρία από δύο έως και πέντε φαρμακοποιούς. Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στον φαρμακοποιό την μορφή ύπαρξης της επιχείρησης του.


Προς το παρόν αυτά που θα μπορούσαμε να προτείνουμε είναι τα εξής:

 

Α) όχι φόροι για υπεραξίες όταν γίνεται συνένωση φαρμακείων
Β) μείωση στη φορολογία των συστεγασμένων φαρμακείων 10% για υπερδωδεκάμηνη χρήση και 5% για τον τρίτο χρόνο.

Με τιμή
Ο πρόεδρος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Ι.Π.Ε Ιωαννίνων
Βλάχος Ιωάννης”



Πηγή: Φ.Σ. Κιλκίς

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δίνονται συστάσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας των ασθενών
Κυκλοφορεί από την Olonea






Σχετικά άρθρα

Οι ασθενείς τάσσονται με το μέρος των φαρμακοποιών
Σε θέματα όπως είναι τα ΦΥΚ και οι ελλείψεις φαρμάκων
Γρίπη: Από την Πρόληψη στη Θεραπεία
Σύμφωνα με την f-anazitisi
Peifasyn Academy: Το πρώτο Live Webinar της χρονιάς είναι γεγονός
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους
«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί