Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Συνάντηση του υπ. Υγείας με το ΔΣ της Π.Ε.Φ.

12/10/2010
Θεραπευτικά πρωτόκολλα, λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αύξηση της χορήγησης generics
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αύξηση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων από το 10% που είναι σήμερα στο 30%, σύνταξη της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων έως το τέλος του έτους και νέος τρόπος πληρωμής των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να εξοφλούνται τα τιμολόγια σε διάστημα ενός μηνός από την έκδοσή τους, είναι οι τρεις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Aλληλεγγύης στον τομέα του φαρμάκου.

 

Αυτό τόνισε τη Δευτέρα 11/10/2010 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

 

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του υπουργείου την πίεση προς τους γιατρούς των νοσοκομείων για τη χορήγηση γενοσήμων, σημειώνοντας ότι η επίτευξη του στόχου του 30% γενοσήμων επί της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, θα είναι και κριτήριο για την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων στο τέλος του έτους. Μάλιστα, τόνισε ότι το 30% είναι πολύ περιορισμένος στόχος σε σχέση με αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες όπως π.χ. στη Βρετανία (στόχος 80%) ή στη Γερμανία (50%).

 

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Π.Ε.Φ. έθεσαν ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται φάρμακα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παραπονέθηκαν για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων.

 

Ειδικότερα, χαρακτήρισαν «αδιέξοδο» το σημερινό σύστημα προμηθειών, με τις διαπραγματεύσεις - διαγωνισμούς των διοικητών για καλύτερες τιμές στα φάρμακα και το οποίο, όπως είπαν, «κινείται στα όρια της νομιμότητας». Υποστήριξαν ότι οι διαπραγματεύσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που γίνονται εκ των πραγμάτων μόνο για τα αντίγραφα φάρμακα, ώστε να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, παρεμβαίνουν στο 15% της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, αφήνοντας «ανέγγιχτο» το υπόλοιπο 85%. Και πρόσθεσαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα κατευθύνει τη συνταγογραφία σε ακριβότερα φάρμακα.

 

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξαν την ανάγκη για θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα συνταγογραφούν οι γιατροί φάρμακα. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πεισθούν οι γιατροί να γράφουν γενόσημα φάρμακα.

 

Πηγή: Καθημερινή (12/10/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία παρέλαβαν τα μισά από αυτά που παρήγγειλαν
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»






Σχετικά άρθρα

UCB: Χορηγία σε αμερικανικό musical με θέμα την επιληψία
Θα λειτουργήσει ως ένα δυναμικό όχημα ευαισθητοποίησης του κοινού
44 Χρόνια ΠΕΙΦΑΣΥΝ!
«Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και ανυπομονούμε για το μέλλον που μας περιμένει!»
Η Chiesi στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece» και το 2024
Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της σε θέματα βιωσιμότητας
GSK: Συμφωνία 7 δισ. δολαρίων με τη Flagship Pioneering
Για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων