Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Σερρών στον διαδικτυακό του τόπο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 στο χωριό Φανάρι του νομού Ροδόπης συνάντηση των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Βορείου Ελλάδος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Δημήτρης Βαγιωνάς. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και της κατάθεσης προτάσεων για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, οι Σύλλογοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
Μέχρις όμως αυτά να συμβούν θα πρέπει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και ο Π.Φ.Σ. να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια και κάθε δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, προκείμενου τα ελεγκτικά όργανα των ταμείων να μην υπερβαίνουν τον ρόλο τους, αλλά να στέκονται στην ουσία και όχι στον τύπο.
Ζητούμε την Κωδικοποίηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, εργαλείο απαραίτητο και για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και για κάθε Φαρμακοποιό.
Για το θέμα των νοσοκομειακών φαρμάκων, με δεδομένα τον ασαφή νόμο και τις πρόχειρες και ανισοβαρείς αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργείων, που εννοούν να θέλουν να πριμοδοτούν τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά τα φαρμακεία να δουλεύουν με ζημία, θεωρήσαμε σκόπιμο να είμαστε επιφυλακτικοί με τα φάρμακα αυτά, να δούμε στη Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. καλύτερα και σφαιρικότερα το όλο θέμα, και στη συνέχεια αν χρειαστεί να απορρίψουμε την χορήγηση των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία μας.
Επισημαίνουμε την επικίνδυνη πλέον κατάσταση της ίδρυσης φαρμακείων σε χωριά τον 400 κατοίκων. Όπως έχει το πράγμα δεν υπάρχει καμιά έννοια των πληθυσμιακών κριτηρίων στα επαρχιακά δημοτικά διαμερίσματα και αν λάβουμε υπ’ όψιν τις προσφυγές στο ΣτΕ κατά των χωροταξικών και πληθυσμιακών κριτηρίων, νομίζουμε ότι θα πρέπει από τώρα να επεξεργαζόμαστε προτάσεις, όχι αναγκαστικά υπερπροστατευτικές, παρά να τρέχουμε πάλι πίσω από κάποια απόφαση του ΣτΕ.
Να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την διάθεση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. μόνο από τα φαρμακεία ειδικά όταν θα εξαιρεθούν πλήρως από την συνταγογράφηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σχέδια των εταιρειών είναι να αυξήσουν υπερβολικά την τιμή των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., πράγμα καθόλου ευχάριστο για τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Να δημιουργηθούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ κέντρα συνταγογράφησης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των υπολοίπων ιατρείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Την άμεση παρέμβαση του Π.Φ.Σ. στην εξάλειψη των κλειστών κυκλωμάτων στη χορήγηση ορθοπεδικών, επιθεμάτων κατάκλισης, σάκων κολοστομίας, κ.τ.λ., όπου η συναλλαγή γιατρών και εταιρειών εμπορίας τέτοιων υγειονομικών προϊόντων δεν επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή καταστήματος από τον ασθενή, αφού οι γνωματεύσεις και τα προϊόντα δίνονται χέρι-χέρι στους διαδρόμους των νοσοκομείων με αδιαφάνεια και πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουν οι ασθενείς τα είδη και τις ποσότητες που χρεώνονται.
Με ευθύνη και πάλι των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του Π.Φ.Σ. να βάλουμε ένα τέλος στην διαφημιστική καταιγίδα των φαρμακείων. Έχουμε ξεφύγει πραγματικά στο θέμα αυτό. Βλέπουμε καθημερινά να γινόμαστε θύματα των εταιρειών διαφημιστικών προϊόντων και δεν κάνουμε τίποτα. Εφ’ όσον και ο νόμος μας το επιτρέπει, πρέπει να βάλουμε τάξη.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η τοποθέτηση περισσότερων του ενός φωτεινών σταυρών και φωτεινών επιγραφών και μάλιστα σε άλλα σημεία εκτός της προσόψεως των φαρμακείων, αλλά και η λειτουργία των πιο πάνω στις ώρες που το φαρμακείο είναι κλειστό.
Θεωρούμε απαράδεκτη την απουσία του υπευθύνου φαρμακοποιού από το φαρμακείο. Είναι μια κατάσταση η οποία έχει επιπτώσεις σ’ όλο τον κλάδο και όχι μόνο στον παρανομούντα συνάδελφο. Πρέπει να καταγγελθεί κάθε τέτοια περίπτωση.
Υπογραμμίζουμε την αδιαφορία που υπάρχει από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ακόμη και από μέλη του Δ.Σ., για ό,τι γίνεται γύρω τους. Τους πληροφορούμε ότι η βιωσιμότητά τους δεν αρχίζει και τελειώνει στον πάγκο τους και την «συνταγούλα» τους.
Αρκεί όταν το καταλάβουν να μην είναι πολύ αργά.
Ζητούμε από το Π.Φ.Σ. να ενημερώσει τους νέους συναδέλφους για την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή κλίμακας στην ασφάλεια του νέου μας ταμείου ΕΤΑΑ, καθώς και για τις προτάσεις των ειδικών για εξομοίωση των συντάξεών τους.
Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και να αναπτύξουμε τους ΣΥ.ΦΑ. Σε πολύ άμεσο χρόνο μάλιστα θα πρέπει να σκεφτούμε τη συνεργασία και τις συνενώσεις.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να θεσμοθετηθεί άμεσα από την πολιτεία διαδικασία των καταστροφής ληγμένων φαρμάκων προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο Φαρμακευτικών Συλλόγων που εθελοντικά συγκεντρώνουν τέτοια φάρμακα και να μην αναγκάζονται σε μεγάλα κόστη συνεργαζόμενοι αναγκαστικά με ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης αποβλήτων.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι με την εποπτεία του Π.Φ.Σ. θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες επιμόρφωσης των μελών τους με ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της διοργάνωσης εκδηλώσεων για το κοινό σε θέματα υγείας.
Σχετικά με τη λειτουργία του Π.Φ.Σ. θεωρούμε σημαντική τη δραστική μείωση του αριθμού των αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση του Π.Φ.Σ. και την προοπτική η Γ.Σ. να απαρτίζεται από τους προέδρους των Φ.Σ. και ενδεχομένως από μικρό αριθμό αντιπροσώπων.
Τέλος κρίνουμε αναγκαία και απαραίτητη την παρουσίαση και την προώθηση των θέσεών μας σαν κλάδου από τον Π.Φ.Σ. προς τα ΜΜΕ αλλά και τη συνεχή ενημέρωση από τα προεδρεία των Φ.Σ. των βουλευτών εκάστου νόμου αλλά και κάθε πολιτικού παράγοντα που βρίσκεται ή επισκέπτεται τον νομό».
|
Συμπεράσματα από τη συνάντηση των προέδρων των Φ.Σ. της Β. Ελλάδας
27/4/2009
Ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου
Διαβάστε επίσης
17/1/2025 5:45:25 μμΚαταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
17/1/2025 5:41:21 μμΡόδος: Καταδικάστηκαν φαρμακοποιοί λόγω πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας
Τους επιβλήθηκε φυλάκιση με αναστολή