Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αδ. Γεωργιάδης: Tα data φέρνουν την επανάσταση στις πολιτικές υγείας

11/4/2025 5:48:16 μμ
Ομιλίες στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει εφαρμογή στην Ελλάδα 99% και είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί συνταγή γραμμένη με το χέρι, όταν μάλιστα στη Γερμανία είναι 12%, ανέφερε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Όπως εξήγησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ισοδυναμούν με δεδομένα. «Οτιδήποτε έχουν κάνει οι πολίτες στον τομέα της υγείας τα τελευταία 15 χρόνια, οποιοδήποτε φάρμακο έχουν πάρει, οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση έχουν κάνει, οτιδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιάστηκε, σε μια φοβερή ακρίβεια και με ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακό τρόπο, που είναι πολύ εύκολο κάποιος να τα επεξεργαστεί», είπε προσθέτοντας πως «το επόμενο βήμα του θεσμικού μας πλαισίου είναι η δημιουργία του σχετικού οργανισμού που θα θέτει τους κανόνες και τον τρόπο όπου οι εταιρείες ή οι ερευνητές ή τα πανεπιστήμια ή τα ερευνητικά κέντρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά, είτε για τις κλινικές τους μελέτες, είτε για οτιδήποτε άλλο θέλουν να κάνουν. Αυτά όλα θα είναι έτοιμα το 2026».

Clawback: Βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης

Αναφερόμενος στο clawback είπε πως τα πρώτα νούμερα του ’25 δίνουν αρκετή αισιοδοξία ότι το ’25 θα πάει καλύτερα από το ’24, ωστόσο παραδέχτηκε πως ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα δεν υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, για την ακρίβεια είναι και λίγο παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι επιστροφές στην Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό το απέδωσε στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία αποζημιώνει στο ακέραιο όλους τους ανασφάλιστους και αυτό δεν το κάνει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Είναι πολιτική μας επιλογή την οποία και υποστηρίζω», πρόσθεσε. «Όταν θέσπιζα το clawback με επέκρινε το σύμπαν. Όμως όλοι αυτοί που με επέκριναν και μετά έγιναν κυβέρνηση, δεν άγγιξαν τίποτα από το clawback. Όμως ήταν βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε μέτρα που δεν θα αποκλείουν την καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Έρχεται το ταμείο καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης

Ωστόσο μέσα στο ’25 θα υπογραφεί τελικά ένα μνημόνιο συνεργασίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα έχει αμοιβαίους συμβιβασμούς, όπως έχουν πάντα οι συμφωνίες μεταξύ των λογικών ανθρώπων, όπως είπε. Αναφέρθηκε δε και στο επονομαζόμενο ταμείο καινοτομίας, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της πολιτικής για την προσέλκυση καινοτομίας στην Ελλάδα και θα στοχεύει στα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως καινοτόμα και που θα μπορούν να μπαίνουν στη θετική λίστα πολύ γρηγορότερα. Στόχος του ταμείου καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης είναι να προσφέρει μία τριετή προβλεψιμότητα στις αγορές, εξήγησε, ενώ εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά.

Λ. Μπαρμπετάκη: Να δώσουμε προτεραιότητα εκεί που δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις

Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος της PhARMA Innovation Forum Greece, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΣ της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, σημείωσε από την πλευρά της πως: «Περιμένουμε ότι αυτόν τον χρόνο οι ιδέες μας για ένα πλαίσιο που θα προωθεί την καινοτομία, θα γίνουν πράξη. Δεν θα ήταν ηθικό από μέρους μας να επενδύσουμε. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εκεί που δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις και να υπάρξει περιορισμός εκεί που υπάρχουν». Η ίδια συμπλήρωσε πως: «Η καινοτομία υπάρχει για τους ασθενείς. Καινοτομία που δεν φτάνει στον ασθενή, δεν είναι καινοτομία».

Ολ. Παπαδημητρίου: Ελπίζω να μην υπάρξει φαρμακευτικός πόλεμος Trump

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε πως «προσωπικά, μου είναι δύσκολο να φανταστώ δασμούς στα φάρμακα στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβάρυνση των ίδιων των κρατικών συστημάτων της, τα οποία βασίζονται σε δημόσια χρηματοδότηση». Ο ομιλητής εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει ένας φαρμακευτικός πόλεμος ως αποτέλεσμα των κινήσεων Trump, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παράλογη επιβάρυνση των συστημάτων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τον τομέα του φαρμάκου ως εργαλείο για ένα πιο βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας που συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Κώστας Αθανασάκης: Τα καρδιαγγειακά μάς κοστίζουν το 1,8% του ΑΕΠ

Ως ίσως το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία της χώρας χαρακτήρισε τα καρδιαγγειακά προβλήματα ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να αρχίσει το πρόγραμμα "Προλαμβάνω”, τα καρδιαγγειακά ήταν εν πολλοίς ένα ζήτημα των ειδικών. Ίσως το πιο μεγάλο αόρατο πρόβλημα στην υγεία στη χώρα. Τα καρδιακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Σε εμάς κοστίζουν το 1,8% του ΑΕΠ, τα μισά από αυτά είναι απώλειες παραγωγικότητας, το πιο ανησυχητικό είναι ότι αρχίζουν να κατεβαίνουν στις ηλικίες». Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κοστίζει στο κράτος κάποιος με υπέρταση, τόνισε: «Η υπέρταση κοστίζει 800 ευρώ το χρόνο, θεωρητικά είναι ανεκτό. Αν η θεραπεία δεν πετύχει τον στόχο της όμως γίνεται εγκεφαλικό με 15.000 ευρώ το χρόνο. Τα περιθώρια και οι μεταβολές είναι μεγάλες».



Σπύρος Φιλιώτης: Επιτακτική η αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων

Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ-Λίλλυ Σπύρος Φιλιώτης ανέδειξε την αναγκαιότητα προσέγγισης της παχυσαρκίας ως μίας από τις πιο σοβαρές νόσους της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τα συστήματα υγείας, βασισμένη σε σύγχρονες θεραπευτικές καινοτομίες. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία να υπάρχουν νέας γενιάς φαρμακευτικά σκευάσματα διαθέσιμα και στη χώρα μας για ανθρώπους που προσπαθούν να διαχειριστούν τη νόσο της παχυσαρκίας.


Η εταιρεία μας διαθέτει στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο σκεύασμα, ενέσιμο, που βοηθάει τους ασθενείς να χάσουν πάνω από το 20% του αρχικού σωματικού τους βάρους, αποτελεσματικότητα που είναι συγκρίσιμη με αυτή των χειρουργικών επεμβάσεων». Σύμφωνα με τον ομιλητή ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες. «Το υπάρχον σύστημα χαμηλής χρηματοδότησης και το υπερβολικό clawback δεν επιτρέπει στους ασθενείς να επωφεληθούν από τις νέες θεραπείες. Η αναγνώριση της ανάγκης για μια αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης είναι επιτακτική, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις καινοτόμες λύσεις», κατέληξε.

Δημήτρης Νίκας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σώσει έως 400.000 ζωές ετησίως

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνώρισε την πρόοδο στις ψηφιακές λύσεις στην υγεία, αλλά τόνισε πώς θα πρέπει ακόμα να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τη διακυβέρνηση καθώς και την πρόσβαση των πολιτών στην τηλεϊατρική. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των τεχνολογιών αυτών προκειμένου να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και βοηθητικές στο έργο των επαγγελματιών υγείας. Αναφερόμενος στα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες υγείας επικαλέστηκε σχετική έρευνα της Deloitte που αναφέρει ότι η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στο να σωθούν 400.000 ζωές ετησίως, να εξοικονομηθούν 200 δισ. ευρώ καθώς και 1,9 εκατ. ώρες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν






Σχετικά άρθρα

Έρχονται επενδύσεις 160 δισ. στην Ευρώπη στον χώρο των φαρμάκων
Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν
Η Γαλλία ζητά τον χαρακτηρισμό της CBD ως «πιθανόν τοξική για την αναπαραγωγή»
Το θέμα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
Μαζικές απολύσεις και παραιτήσεις στον FDA
Απειλείται πλέον η κυκλοφορία νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων