Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικής βιομηχανίας συμφωνήθηκε να προωθηθεί μετά από πρόταση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την οποία αποδέχθηκαν τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υπουργός Υγείας ?Αδωνις Γεωργιάδης.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για τον κλάδο του φαρμάκου, με τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη να δηλώνει πως συμφωνεί και ο ίδιος για τη δημιουργία ομάδας για τη συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., την επιτροπή βιοηθικής, την αδειοδότηση νέων φαρμάκων κλπ. Μάλιστα έκανε λόγο και για outsourcing αντικειμένων του Ε.Ο.Φ., δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν σήμερα. Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη για σεβασμό σε καθαρούς κανόνες για όλους, που θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων. Κατέληξε λέγοντας πως είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, συνεπής στις διεθνείς μας δεσμεύσεις, με κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολιτική ανάπτυξης των εξαγωγών, ίδρυση ενιαίου φορέα εξωστρέφειας, συνολική απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και ανάπτυξη «ηλεκτρονικού χάρτη» αδειοδοτήσεων στη χώρα, διπλασιασμό των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ για τις καινοτομίες (από 4% σε 8%) με στόχο την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων κλπ. Σημείωσε πως οι προτάσεις αυτές εφαρμόζονται στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας με το ισραηλινό Ίδρυμα Yosman Fund of Funds, ύστερα από τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΠΕ και της MacKinsey. Στην κατεύθυνση αυτή στον τομέα υγείας θα προωθηθεί ταχύτατα η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, για τη γρήγορη ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ΑΕΠ.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΦΕΕ με αφορμή τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Φρουζής, έθεσε 9 στρατηγικούς στόχους για:
επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου
- ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών
- αύξηση αριθμού υποβολής και κατοχύρωσης πατεντών φαρμακευτικών ουσιών
- διπλασιασμό επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα
- βελτίωση ανταγωνιστικότητας ελληνικού φαρμάκου - αύξηση εξαγωγών κατά 50%
- δικτύωση ακαδημαϊκών/ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία
- διπλασιασμό απασχολούμενων στη φαρμακευτική βιομηχανία
- εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
- ανάδειξη Ελλάδας σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού.
Με άξονες δράσης την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, αλλά και την παραγωγή και τις εξαγωγές, ο κ. Φρουζής υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση των κλινικών μελετών (που φέτος αναμένεται να είναι δραστικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι), καθιέρωση αναπτυξιακών κινήτρων για τη φαρμακευτική βιομηχανία και αναβάθμιση του ΕΟΦ.
Η υλοποίηση των στόχων αυτών θα προσελκύσει ξένα ιδιωτικά κεφάλαια για έρευνα, ενώ θα επιτύχει παραγωγή υψηλού επιπέδου, νέες επενδύσεις ή επέκταση όσων ήδη υπάρχουν, βελτίωση του ΑΕΠ στην προστιθέμενη αξία και όχι στην κατανάλωση, αλλά και εισροή πόρων από την αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Φ.
Πηγή: iatronet.gr