Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συχνότερη αποδεικνύεται μια θανατηφόρα επιπλοκή της ιλαράς

31/10/2016 1:42:28 μμ
Αποφεύγεται στο 100% με το εμβόλιο κατά της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία θανατηφόρα επιπλοκή της ιλαράς, η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα (SSPE), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί χρόνια μετά τη μόλυνση από τον ιό, είναι πολύ πιο συχνή από όσο νόμιζαν έως τώρα οι γιατροί, σύμφωνα με νέα ευρήματα.


Πρόκειται για μια προοδευτικά εξελισσόμενη νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στον εγκέφαλο. Μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και 10 χρόνια μετά τη λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε ένα-δύο χρόνια από την εμφάνισή της.

Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι ένα παιδί ή ενήλικας που νοσεί από την ιλαρά έχει 1 στις 100.000 πιθανότητες να εκδηλώσει SSPE. Σύμφωνα όμως με τα νέα ευρήματα, τα παιδιά που παθαίνουν ιλαρά πριν από τα 5 τους χρόνια έχουν 1 στις 1.387 πιθανότητες να παρουσιάσουν SSPE και όσα αρρωσταίνουν πριν από τους 12 μήνες έχουν 1 στις 609 πιθανότητες.

Η επιπλοκή

Πιο αναλυτικά, όταν κάποιος νοσήσει από τον ιό της ιλαράς, συνήθως απαλλάσσεται από τον ιό μέσα σε 2 εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως ο ιός εισβάλλει στον εγκέφαλο όπου μπορεί να παραμένει για μήνες ή χρόνια ανενεργός.

Όταν για κάποιο (άγνωστο έως τώρα) λόγο ενεργοποιηθεί εκ νέου, οδηγεί στην SSPE, η οποία εκδηλώνεται σε τρία στάδια:

  • Στο πρώτο, ο ασθενής συμπεριφέρεται λίγο διαφορετικά, με τις αλλαγές στη συμπεριφορά να είναι αδιόρατες (ένα παιδί π.χ. μπορεί να γίνει λίγο χειρότερος μαθητής ή λίγο πιο επιθετικό).
  • Στο δεύτερο στάδιο ο ασθενής εκδηλώνει επιληπτικές κρίσεις που αρχικά είναι σπάνιες και αδιόρατες (π.χ. μπορεί να συμβεί ένα λιποθυμικό επεισόδιο που στην πραγματικότητα ήταν επιληπτική κρίση), αλλά αργότερα γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες.
  • Στο τελικό στάδιο, ο ασθενής έχει συνεχείς εγκεφαλικές κρίσεις και τελικά πέφτει σε κώμα.

 

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο λοιμωδών νόσων IDWeek 2016, στη Νέα Ορλεάνη από τον επικεφαλή ερευνητή δρ Τζέιμς Ντόναλντ Τσέρικαθηγητή Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος 'Αντζελες (UCLA).

Ο δρ Τσέρι παρουσίασε στοιχεία από τα κρούσματα υποξείας σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας που καταγράφηκαν στην Καλιφόρνια μεταξύ 1998 και 2015 και από τα κρούσματα ιλαράς της περιόδου 1988-1991.

Την περίοδο 1998-2015 καταγράφηκαν 17 περιστατικά πανεγκεφαλίτιδας. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 3-35 ετών, αλλά η πλειονότητα ήταν έφηβοι (η μέση ηλικία ήταν τα 12 έτη). Οι 12 από τους ασθενείς είχαν ιστορικό ιλαράς, την οποία είχαν εκδηλώσει σε ηλικία κάτω των 15 μηνών.
Την περίοδο 1988-1991 είχαν καταγραφεί 
στην Καλιφόρνια συνολικά 1.367 κρούσματα ιλαράς σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και το ένα στα 609 από εκείνα ηλικίας κάτω του 1 έτους εκδήλωσαν τελικά πανεγκεφαλίτιδα.
Από τους 17 ασθενείς της Καλιφόρνια, οι 16 έχουν καταλήξει, ενώ ένας νοσηλεύεται σε ίδρυμα.


«Τα ευρήματά μας είναι τρομακτικά», δηλώνει ο δρ Τσέρι. «Μιλάμε για μία αιτία θανάτου που είναι 100% αποτρέψιμη, εάν όσοι φροντίζουν βρέφη είναι εμβολιασμένοι εναντίον της ιλαράς, ώστε να τα προστατεύσουν έως ότου φθάσουν στην κατάλληλη ηλικία (στους 12-15 μήνες) για να κάνουν τα ίδια την πρώτη δόση του εμβολίου».


Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιοι που υποστηρίζουν το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, στηριζόμενοι σε μη επιστημονικούς ισχυρισμούς, προκαλώντας ανυπέρβλητες αρνητικές συνέπειες στους εαυτούς τους και σε όλη την κοινωνία, με την επαναφορά «παλιών» νόσων, επιδημιών και των επιπλοκών τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics