Με τεχνικά προβλήματα άρχισε τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου η νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην οποία περιλαμβάνεται, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, η καταχώρηση της ιατρικής επίσκεψης και των παραπεμπτικών για εξετάσεις.
Ως εκ τούτου, για αρκετή ώρα, οι γιατροί δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν και κατ' επέκταση οι φαρμακοποιοί να εκτελέσουν συνταγές.
Σε ανακοίνωσή της η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), που κατασκεύασε το λογισμικό, έκανε λόγο για μεμονωμένα προβλήματα.
Ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Χρ. Χάλαρης, απέδωσε τα τεχνικά προβλήματα στις αναγκαίες βελτιώσεις που απαιτούνται στην αρχή ενός νέου προγράμματος, ενώ ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των χρηστών.
Έλληνας ιατρός ή αλλιώς... Φούφουτος
Πάντως, μεγάλη αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε σε γιατρούς και Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η καταχώρηση στην Αρχική Σελίδα των οδηγιών χρήστη της ΗΔΙΚΑ, στην οποία ως στοιχεία ιατρού υπάρχει η λέξη «foufoutos».
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η Ελευθεροτυπία, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου έκπληκτα διαπίστωσαν ότι, στις οδηγίες προς τους γιατρούς, υπήρχε η καταχώρηση στη θέση του ονόματος της λέξης «foufoutos».
Ο ΙΣΑ σε επιστολή του προς την ΗΔΙΚΑ αναφέρει ότι «οι ιατροί έχουν ανεχτεί τα τεράστια τεχνικά προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στα συστήματα τόσο του e-syntagografisis, όσο και του e-diagnosis , ενώ σήμερα όπως ορθώς είχαμε προβλέψει και σας είχαμε γνωστοποιήσει, έχει καταρρεύσει το σύστημα e-perscription, τα οποία τους έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη υλική και ηθική ζημία και παρά ταύτα στις οδηγίες σας παρουσιάζεται τον Έλληνα ιατρό ως ΦΟΥΦΟΥΤΟ. Οφείλετε δε, άμεσα να αποκαταστήσετε τα τεχνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας των οποίων οι ιατροί δεν δύνανται να ασκήσουν το λειτούργημα τους».
Πιλοτική εφαρμογή ζητά ο ΙΣΑ
Υπενθυμίζεται, ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος συνταγογράφησης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.
Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.
Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την
προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
e-prescription, έχοντας ήδη ζητήσει την πιλοτική εφαρμογή του, έως ότου
διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.
Πηγή: news247.gr