Από την εφημερίδα «Τα Νέα» (06/10/08):
«Σε περίπου δύο μήνες ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στις υποθέσεις που αφορούν στο άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και τα 11.450 ελληνικά φαρμακεία.
Πρόκειται για υποθέσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, που συνδικάστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με παρέμβαση και της Ελλάδας υπέρ των χωρών αυτών, τα συμφέροντα των οποίων στο σχετικό θέμα είναι ταυτόσημα με τα ελληνικά.
Η μια υπόθεση αφορά σε προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ιταλίας, με την οποία η Επιτροπή ζητά από το ΔΕΚ να αναγνωρίσει, ότι η κυβέρνηση της χώρας παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 43 της Συνθήκης για την ΕΕ, το οποίο αναφέρεται στην ελεύθερη εγκατάσταση στα κράτη-μέλη, καθώς και το άρθρο 56, που αναφέρεται στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, διότι:
α) διατηρεί σε ισχύ νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ιδιωτικών φαρμακείων μόνο στα φυσικά πρόσωπα, που έχουν πτυχίο φαρμακευτικής και στις εταιρείες, των οποίων τα μέλη είναι αποκλειστικά φαρμακοποιοί και
β) διατηρεί σε ισχύ νομοθετικές διατάξεις που καθιστούν αδύνατη για τις επιχειρήσεις διανομής φαρμάκων την απόκτηση μεριδίων συμμετοχής στις εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών φαρμακείων.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε αίτηση γερμανικού δικαστηρίου στο ΔΕΚ, με την οποία ζητά την έκδοση προδικαστικής απόφασης, σχετικά με το αν οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας που απαγορεύουν την ιδιοκτησία φαρμακείων σε άτομα τα οποία δεν είναι φαρμακοποιοί, είναι αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο.
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία υπήρχε ενδιαφέρον από ξένη εταιρεία, για άνοιγμα αλυσίδας φαρμακειών, κάτι που συνάντησε έντονες αντιδράσεις.
Έναδικαστήριο, κράτους-μέλους της Ένωσης, στο οποίο εκδικάζεται μια υπόθεση, μπορεί να αναβάλει την εκδίκαση και να απευθυνθεί στο ΔΕΚ, ζητώντας από αυτό να κρίνει, αν η εθνική νομοθεσία σχετικά με την υπόθεση αυτή είναι σύμφωνη προς το κοινοτικό δίκαιο.
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απαντά εκδίδοντας όχι απλή γνωμοδότηση, αλλά απόφαση (ή αιτιολογημένη διάταξη) και το εθνικό δικαστήριο, όταν κρίνει την υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιόν του, δεσμεύεται από την ερμηνεία που θα δοθεί με τη σχετική απόφαση του ΔΕΚ.
Η Ελλάδα, με το υπουργείο Εξωτερικών, και με τις δράσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,έχει αναπτύξει «ισχυρά επιχειρήματα» υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος των φαρμακείων.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και οι οποίες υπολογίζονται γύρω στις 15.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να εμμένει στο άνοιγμα της σχετικής αγοράς, επικαλούμενη διατάξεις της Συνθήκης, χωρίς να εξετάζει την ιδιομορφία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των φαρμακείων και η οποία συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία, κάτι που προσδοκούν, παράγοντες της αγοράς, ότι θα εξετάσει το ΔΕΚ.
Επισημαίνεται το προηγούμενο της υπόθεσης των καταστημάτων οπτικών ειδών, για την οποία, η Ελλάδα, μετά από προσφυγή τηςΚομισιόν στο Δικαστήριο έφθασε πολύ κοντά στην εφαρμογή του άρθρου 228 της Συνθήκης (για μη εφαρμογή καταδικαστικής απόφασης του ΔΕΚ) και την καταβολή υψηλών προστίμων, ενώ τελικά προέβη σε νομοθετικές ρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς οπτικών ειδών.
Οι ελληνικές θέσεις στα σχετικά θέματα, με πρώτη του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρη Βαγιωνά, είναι ότι το φαρμακείο συνιστά μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας και η λειτουργία του άπτεται άμεσα του δημόσιου συμφέροντος.
Σύμφωνα με νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η ρύθμιση για την αποκλειστική διάθεση των φαρμάκων από τα φαρμακεία ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών τής Ένωσης, Το ΔΕΚ με τη σχετική νομολογία αναγνωρίζει την προσφορά των φαρμακείων στη δημόσια υγεία και τα θέτει εκτός εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού».
|