Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Στην Κούβα το μοναδικό στον κόσμο καλά διατηρημένο φαρμακείο του 19ου αιώνα

14/3/2018 1:02:44 μμ
Σήμερα λειτουργεί ως Φαρμακευτικό Μουσείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερο από μια γραφική αποθήκη φαρμάκων του 19ου αιώνα, το παλαιό γαλλικό φαρμακείο «Triolet» αναβιώνει αναμνήσεις σε χιλιάδες Κουβανούς που μέχρι πρόσφατα έρχονταν εδώ αναζητώντας θεραπεία για τις ασθένειές τους. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Ματάνσας, στη δυτική Κούβα και σήμερα στεγάζει το Φαρμακευτικό Μουσείο με πάνω από μισό εκατομμύριο σκευάσματα, παλαιά εργαλεία και συσκευές.

«Είναι ένα εξαιρετικό μέρος… το μοναδικό γαλλικό φαρμακείο παγκοσμίως, από τα τέλη του 19ου αιώνα, που παραμένει αυθεντικό και ολοκληρωμένο», λέει η Μάρσια Μπρίτο, πτυχιούχος βιολογίας, η οποία τα τελευταία 36 χρόνια διευθύνει το μουσείο και παράλληλα ερευνά τις συνταγές και τα σκευάσματα που βρίσκονται στα ράφια του.


Το κτήριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Τα ράφια είναι ξύλινα καθώς και όλη η διακόσμηση, σκαλισμένα στο χέρι από τον Καταλανό ξυλουργό Χουάν Φλόρες. Εκτός από την όμορφη αποικιακή αρχιτεκτονική, το φαρμακείο διαθέτει περίπου 800.000 ετικέτες φαρμάκων, εκατοντάδες χιλιάδες πρωτότυπα φάρμακα και μια τεράστια συλλογή σκευών από γαλλική πορσελάνη που χρονολογείται πριν από την ίδρυση του φαρμακείου.


Το φαρμακείο εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου 1882 από τους γιατρούς Χουάν Φερμίν Φιγκερόα και Ερνέστο Τριολέ Τελιμπρέ, δυο φίλους που αργότερα έγιναν συγγενείς, αφού ο Τριολέ παντρεύτηκε την αδελφή του Φερμίν, Μαρία Χούστα.

Μετά το θάνατο της Χούστα ο Τριολέ παντρεύτηκε το 1886 την κόρη του Φερμίν ντόνα Μαρία ντε λος Ντολόρες, την πρώτη γυναίκα πτυχιούχο φαρμακευτικής στην Κούβα.


Ο Τριολέ άλλαξε ριζικά την έννοια των φαρμακείων, τα οποία μέχρι τότε ήταν μικρές αποθήκες με νταμιτζάνες γεμάτες χημικές ουσίες και σιρόπια για φαρμακευτικά παρασκευάσματα, κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τα αναδυόμενα τότε αμερικανικά και γαλλικά φαρμακευτικά εργαστήρια. Το φαρμακείο «Triolet» έγινε αμέσως γνωστό και οι πελάτες εντυπωσιάστηκαν από τα αποστακτήρια, τους φούρνους, τις ζυγαριές και τα άπειρα πορσελάνινα και γυάλινα βάζα.


Μερικά από το πιο απλά σημερινά αντικείμενα, τότε θεωρούνταν όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Μία από τις καινοτομίες του Τριολέ ήταν τα συρτάρια μέσα στα οποία έβαζε φακέλους με φαρμακευτικά βότανα, καθώς και οι πρώτες αμπούλες για τους ορούς. Πριν γίνει μουσείο, το 1964, το «Triolet» πρόσφερε αλοιφές και θεραπείες στους κατοίκους. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι το επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα πολύτιμα ξύλινα ράφια, τα μάρμαρα και τις πορσελάνινες αντίκες. Το 2017 καταχωρίστηκε ως Εθνικό Μουσείο, εν μέρει για την εμβληματική νεοκλασική αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Για το καλό εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», όπως αναφέρει
Ενημέρωση και για τη σύνδεση των φαρμακείων με το Εθνικό Αποθετήριο Φαρμάκων (HMVS)






Σχετικά άρθρα

Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Καλλιτεχνικές δράσεις έξω από φαρμακεία της Αθήνας
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών
«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ