Από την Ελευθεροτυπία:
Παντός είδους τρικ επινοούν οι εταιρείες, δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις με σκοπό να αυξάνουν τις τιμές των φαρμάκων. Η συνήθης εικόνα είναι η εξής: Οι πολίτες δίνουν τη συνταγή του γιατρού στους φαρμακοποιούς, οι τελευταίοι τούς ενημερώνουν ότι... στερείται, ακόμη και στις περιπτώσεις που το φάρμακο αφορά αυτοάνοσο νόσημα.
Οι φαρμακοποιοί με τη σειρά τους αναγκάζονται να καταφύγουν ακόμη και σε εξώδικα προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα. Οι καταγγελίες για τεχνητή έλλειψη φαρμάκων, άρνηση εταιρειών να προμηθεύσουν φάρμακα και να τα δώσουν επί πιστώσει και διαγωνισμούς για προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, πληθαίνουν. Ισχύουν; Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει ελέγξει;
Οι μεν καθησύχαζαν
Τον περασμένο Οκτώβριο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γ. Τούντας, με αφορμή καταγγελίες για έλλειψη φαρμάκων, καθησύχαζαν. Ο Γ. Τούντας έκανε λόγο μάλιστα για ελλείψεις μόνο σε 30 προϊόντα, που όμως δεν προκαλούν θεραπευτικό κενό. Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», αντιμετώπιζε πρόβλημα με πολυεθνική εταιρεία, η οποία, ενώ είχε κερδίσει το διαγωνισμό (με έκπτωση 87%) για προμήθεια της δραστικής ουσίας ομεπραζόλης, δεν την παρέδωσε ποτέ! Ο χαμένος του διαγωνισμού ήταν μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία (έκπτωση 55%). Ο «Ευαγγελισμός» αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο «χαμένο», ο οποίος βγήκε τελικά κερδισμένος γιατί τους πούλησε ομεπραζόλη σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι τους είχε αρχικά προτείνει!
Οι δε προειδοποιούσαν
Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει για τις ελλείψεις, οι οποίες είναι άμεσα συναρτώμενες από το Δελτίο Τιμών και το... ΔΝΤ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προειδοποιεί τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά πως αν δε γίνει εξαίρεση από το PSI 2 και την εφαρμογή των CACs των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκαν σε εξόφληση οφειλών νοσοκομείων προς φαρμακευτικές εταιρείες, «...αυτό θα δημιουργήσει εμπόδια στην ομαλή διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμάκων με κομβική σημασία για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας». Στην ίδια ανακοίνωση, συνδέεται ο «κίνδυνος επιβίωσης εταιρειών» με τη «διακοπή εφοδιασμού των νοσοκομείων»!
Στις 20 Οκτωβρίου, επιστολή του ΣΦΕΕ προς τους Μ. Σαλμά και Γ. Τούντα «εξαρτά» την έλλειψη φαρμάκων με τη «σωστή τιμολόγηση»: «...θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, η πλειοψηφία των οποίων θα αφορούν σοβαρές ασθένειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των Ελλήνων ασθενών»!
Στις 23 Οκτωβρίου με e-mail ο ΣΦΕΕ ενημερώνει τα μέλη του ότι: «Σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ με την ηγεσία του ΕΟΦ, ο κ. Τούντας ζήτησε απ' όλες τις εταιρείες να στείλουν άμεσα στον ΕΟΦ τα φάρμακα που θεωρούν ότι βάσει του νέου αναρτημένου Δελτίου Τιμών ενδέχεται, εάν διατεθούν στην αγορά με τις τιμές αυτές, να εξαχθούν στο εξωτερικό με συνέπεια να υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά...» . «Αυτό συνιστά προνομιακή συνδιαλλαγή με την βιομηχανία», καταγγέλλει ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης, επισημαίνοντας: «Ε, πόσο πιο προνομιακά να του δηλώσει η βιομηχανία φάρμακα τα οποία αν τα πουλήσει, τότε ίσως να έχουν ελλείψεις, για να απαγορέψει τις εξαγωγές at front; Τι λες, ρε μεγάλε, και τότε ποιος είναι ο δικός σου ο ρόλος; Δεν είναι να εποπτεύσεις αν δημιουργούνται ελλείψεις; Προληπτικά, καθ' υπόδειξιν του ελεγχόμενου, προβαίνεις σε διοικητικές πράξεις;» Είναι οι μέρες που παίζεται «θρίλερ» με το δελτίο τιμών να ανεβαίνει και να κατεβαίνει για τέσσερις φορές, δημιουργώντας τρομερή σύγχυση στην αγορά.
Λείπουν 300
Στις αρχές Δεκέμβρη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην αγορά». Λίγες ημέρες μετά (13 Δεκεμβρίου), από ανακοίνωση του ΕΟΦ προκύπτει έλλειψη 300 σκευασμάτων για την οποία ευθύνονται 13 εταιρείες. Η παραδοχή του ΕΟΦ προκλήθηκε μετά από καταγγελίες κοινοποιημένες και στο γραφείο του πρωθυπουργού! Ο ΕΟΦ συνδυάζει τις ελλείψεις με τις παράλληλες εξαγωγές. Έχει ήδη απαγορέψει εξαγωγές συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Διαγωνισμοί μαϊμού
Οι ελλείψεις, όμως, γιατί συνεχίζονται; Ο Π. Κουρουμπλής καταθέτει στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, ο οποίος δίνει εντολή για έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει αρκετά non paper για το ποιες εταιρείες διέκοψαν την προμήθεια και ερευνά με ενδιαφέρον το ερώτημα Κουρουμπλή: «Γιατί, ενώ ισχύει η απαγόρευση εξαγωγών, οι εταιρείες συνεχίζουν να μην τιμολογούν τις ζητηθείσες ποσότητες;».
Συμπληρωματικό της πραγματικότητας, όσα «καταθέτει» Έλληνας φαρμακοβιομήχανος, ο Δ. Δέμος στο time TV και τον δημοσιογράφο Σπύρο Κτενά (Ιανουάριος 2012). «Οι διαγωνισμοί που γίνονται σήμερα είναι άτυποι..., κινούνται στα όρια της νομιμότητας σε πολλές περιπτώσεις.
Χωρίς εχέγγυα
Επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο, όσον αφορά την προμήθεια του νοσοκομείου, με τον εκάστοτε μειοδότη. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας και κανένα κριτήριο, παρά μόνον η χαμηλότερη τιμή. Εάν π.χ., εγώ έχω εγκρίνει ένα φάρμακο στον ΕΟΦ κι έχω πάρει τιμή, μπορώ, κι ας είμαι μια εταιρεία του ενός ατόμου με 1.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, να δώσω ακόμη και 90% έκπτωση σε ένα διαγωνισμό, χωρίς να έχω καμία δέσμευση στο αν και πότε θα παραδώσω ή καμία επιβάρυνση αν δεν παραδώσω τίποτα!».