Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοκ στη Γαλλία: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο υγιής εθελοντής που δοκίμασε νέο φάρμακο

18/1/2016 8:46:53 πμ
"Σταθερή παραμένει" η κατάσταση της υγείας των άλλων πέντε εθελοντών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πέθανε ο ασθενής που είχε κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρός μετά τη συμμετοχή του σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκου στη δυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο της Ρεν στο οποίο νοσηλευόταν εδώ και μία εβδομάδα.

"Ο ασθενής που ήταν εγκεφαλικά νεκρός πέθανε ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή "σταθερή παραμένει" η κατάσταση της υγείας των άλλων πέντε εθελοντών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά το ατύχημα αυτό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμής φαρμάκου, προσθέτει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του.

Οι έξι αυτοί "υγιείς εθελοντές" μετείχαν σε μια κλινική δοκιμή που είχε στόχο τον έλεγχο ενός φαρμάκου. Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, πρόκειται για ένα αναλγητικό, το οποίο περιέχει κανναβινοειδή. Αυτά απαντώνται στη φύση κυρίως στην κάνναβη, αλλά μπορεί να παραχθούν και συνθετικά. Τη δοκιμή πραγματοποιούσε το γαλλικό εργαστήριο φαρμακευτικής Biotrial για λογαριασμό του πορτογαλικού ομίλου Bial.

Οι έξι αυτοί άνδρες, ηλικίας 28 ως 49 ετών, ανήκαν σε ομάδα 90 εθελοντών. Μεταξύ των 5 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι 4 υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές, ενώ ο 5ος, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα.

Οι έξι αυτοί ήταν οι μόνοι που πήραν την ίδια δόση του σκευάσματος αυτού. Οι υπόλοιποι είχαν λάβει μικρότερες δόσεις. Οι 84 άλλοι είναι "σώοι και αβλαβείς", υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Biotrial, Φρανσουά Ποσέλ. Τρεις έρευνες διεξάγουν οι γαλλικές αρχές για να κατανοηθούν τα αίτια του δραματικού και άνευ προηγουμένου αυτού ατυχήματος στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε αυτές τις παρενέργειες στους εθελοντές, αν ήταν δηλαδή η σύσταση του φαρμάκου ή αν έλαβαν πολύ υψηλή δόση.

Την δοκιμή είχε αναλάβει από το καλοκαίρι το κέντρο ιατρικών ερευνών Biotrial για λογαριασμό της εταιρείας Bial. Η Biotrial ιδρύθηκε το 1989 και πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Απασχολεί 300 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων οι 200 στις εγκαταστάσεις της στη Ρεν.

Η Bial είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Πορτογαλίας. Ιδρύθηκε το 1924 και, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, διαθέτει φάρμακα για διάφορες παθήσεις του νευρικού, καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, αντιβιοτικά και αντισταμινικά.

Για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων στη Γαλλία απαιτείται η έγκριση των υγειονομικών αρχών. Γίνονται αρχικά σε υγιείς εθελοντές, κατόπιν σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και, σε τρίτη φάση, σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και να καταγραφούν οι παρενέργειές του.

Κάθε χρόνο χιλιάδες εθελοντές, πολύ συχνά φοιτητές που προσπαθούν να βρουν χρήματα για τις σπουδές τους, συμμετέχουν σε τέτοιες κλινικές δοκιμές, όμως πολύ σπάνια καταγράφονται ατυχήματα όπως το σημερινό.

Το 2006 έξι άνδρες είχαν νοσηλευτική στην εντατική, σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου, αφού έλαβαν ένα πειραματικό φάρμακο για τη θεραπεία της λευχαιμίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πέντε χρόνια νωρίτερα, μια 24χρονη, υγιής γυναίκα, πέθανε στις ΗΠΑ ενώ συμμετείχε στην κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου για το άσθμα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics