Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, αφού πάνω από το 90% των 14 εκατομμυρίων ασθενών με εξάρτηση στην Ευρώπη δεν λαμβάνει θεραπεία. Το συνολικό κόστος της εξάρτησης από το αλκοόλ για την κοινωνία εκτιμήθηκε στα 71,8 δις ευρώ το 20103, ενώ η νόσος φαίνεται να ευθύνεται για κοινωνικά φαινόμενα όπως εγκληματικότητα, αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ανεργία και ενδοοικογενειακά προβλήματα.
Ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ναλμεφένη μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο από 40% κατά μέσο όρο μέσα στον πρώτο μήνα, κατά 60% περίπου μετά από διάστημα έξι μηνών και κατά 67% συνολικά μετά από ένα χρόνο θεραπείας.
Ενώ η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι υπεύθυνη για το θάνατο περίπου 120.000 Ευρωπαίων κάθε χρόνο, ηλικίας από 15 έως 64 ετών, σήμερα λιγότερο από το 10% των ασθενών με εξάρτηση από το αλκοόλ λαμβάνει κάποιου είδους θεραπεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εάν το ποσοστό των ασθενών που λάμβαναν θεραπεία αυξανόταν στο 40%, θα μπορούσαν να σωθούν 11.700 ζωές ετησίως.
Πρόκειται για έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό European Neuropsychopharmacology και πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή J. Rehm από το Κέντρο Εξάρτησης και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο.
Η συγκεκριμένη έρευνα καταγράφει, για πρώτη φορά, τις θανάσιμες συνέπειες της εξάρτησης από το αλκοόλ, καθώς και της περιορισμένης θεραπείας της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.