Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα είναι διασφαλισμένη τον Αύγουστο

18/7/2024 11:45:23 μμ
Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι παγκόσμιο, μακροχρόνιο, πολυπαραγοντικό και σύνθετο, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθημερινά παρέχουν λεπτομερή ανάλυση όλων των πωλήσεών τους από το 2016 στον ΕΟΦ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία για τυχόν υποτροφοδότηση της αγοράς, αναφέρει ο ΣΦΕΕ ως απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του ΠΦΣ ότι η αγορά φαρμάκων τον Αύγουστο «στεγνώνει».

 


Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ «ως κρίκος της αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου εμείς παρέχουμε τα πιο λεπτομερή δεδομένα στις Αρχές και τις ενημερώνουμε για όποια θέματα προκύπτουν. Οι γενικεύσεις περί "ΚΑΚ που διαθέτουν διαρκώς μειούμενες ποσότητες" δεν προάγουν τη μεταξύ μας συνεργασία. Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ελλείψεων τον Αύγουστο, δεν κατανοούμε γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, δεδομένου ότι: η διανομή στα φαρμακεία και χονδρεμπόρους καθώς και στα νοσοκομεία γίνεται μέσω εταιρειών διανομής (3PL- Third Party Logistics) και όταν κλείνει μια φαρμακευτική εταιρεία ή ένας διανομέας για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι παραγγελίες που παραδίδονται στην αγορά είναι αντίστοιχες με τις πωλήσεις για 2 ή 3 εβδομάδες που ο διανομέας ή η φαρμακευτική εταιρεία πρόκειται να είναι κλειστοί, εκτός εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό».

 


Η φαρμακοβιομηχανία ενημερώνει ότι η πλειοψηφία της αγοράς λειτουργεί με ένα τμήμα ασφαλείας που καλύπτει έκτακτες καταστάσεις με έμφαση στα κρίσιμα φάρμακα και στις νοσοκομειακές ανάγκες και εφόσον τηρούνται τα παραπάνω και παρΆ όλα αυτά διαπιστώνεται πως υπάρχει ζήτημα ελλείψεων, ίσως πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες. «Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν έχουμε ακούσει αναφορές περί έξαρσης των ελλείψεων σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακά φαρμακεία την περίοδο του Αυγούστου, λόγω κλεισίματος ή υπολειτουργίας κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών ή εταιρειών 3PL», προσθέτει ο ΣΦΕΕ και καταλήγει πως το θέμα των ελλείψεων δεν είναι θέμα του Αυγούστου, αλλά απαιτεί συντονισμό με την Πολιτεία και διαφάνεια σε όλη την αλυσίδας διανομής καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής






Σχετικά άρθρα

Θέματα διαφάνειας στις συμβάσεις της Ε.Ε. για τα εμβόλια Covid-19
Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα