Σε ψήφισμά του ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι ο κλάδος του φαρμάκου καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που διαιωνίζονται, όπως η υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης -της εξωνοσοκομειακής και ιδιαίτερα της νοσοκομειακής- αλλά και της ενεργειακής κρίσης, η οποία απειλεί όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Πάνω από μία δεκαετία ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής, ενώ τα περιορισμένα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης δεν έχουν αποδώσει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Στη χώρα μας, η Πολιτεία επενδύει για τη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που δεν επαρκούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι ουσιαστικά στάσιμη από το 2014 και μετά -για 9 χρόνια τώρα- με εξαίρεση το κονδύλι των εμβολίων. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ελέγχου της ζήτησης, δημιουργεί την υπέρβαση δαπάνης, η οποία καλύπτεται κυρίως από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω δυσθεώρητων και ανεξέλεγκτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback & rebates), αλλά και από τους ασθενείς».
Ο ΣΦΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετηθούν μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης αλλά και σε συνδυασμό με την «Σάρωση Ορίζοντα» (Horizon Scanning) να υπάρχει πρόβλεψη δαπάνης των νέων φαρμάκων. Επιπλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα διαφορετικό πλαίσιο κινήτρων για τις κλινικές μελέτες σε σχέση με το clawback και να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης, ώστε να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας αφού το επενδυτικό clawback, κάτω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν απέδωσε για τις κλινικές μελέτες (μόνο το 4.6% από τα 250 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για συμψηφισμό).