Αιφνιδιάστηκαν τα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών με την απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει την 1η Νοεμβρίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022 μια ακόμη έκπτωση της τάξης του 3%, στις μοναδικές θεραπευτικές κατηγορίες που διακινούνται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και σημειώνουν υψηλές πωλήσεις σε ετήσια βάση.
«Με απλά λόγια, οι εταιρείες που έχουν για παράδειγμα φάρμακα για την υπέρταση φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν αρτηριακή υπέρταση, σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ιατρών δημόσιων δομών, οι εταιρείες που έχουν φάρμακα για το διαβήτη φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ιατρών δημόσιων δομών, οι εταιρείες που έχουν φάρμακα για την δυσλιπιδαιμία φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν υπερλιπιδαιμία κ.ο.κ.
Επιπλέον, με ακόμα πιο απλά λόγια η επιβολή αυτών των εκπτώσεων σημαίνει ότι μειώνεται η υπέρβαση (clawback) κατά 5% και 3% αλλά αυξάνονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) με τα αντίστοιχα ποσοστά. Δηλαδή "μεταμφιέζεται" το clawback. Ο υπέρτατος στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020, ώστε να επιτευχθεί ένας σχετικός στόχος του πλάνου ανασυγκρότησης (RRF).
Το πώς θα γίνει και ποιον αντίκτυπο θα έχει στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι αδιάφορο στην Πολιτεία», σημειώνει ο ΣΦΕΕ. Προσθέτει επίσης πως στην ουσία πρόκειται για άλλη μια αύξηση στην υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών, που ανέρχεται πάνω από το 70% των πωλήσεων τους, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσβασιμότητα των ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη.