Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

ΣΦΕΕ: Αιφνιδιασμός από τη νέα πρόσθετη υποχρεωτική έκπτωση σε κατηγορίες φαρμάκων

7/11/2022 2:13:27 πμ
Θα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αιφνιδιάστηκαν τα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών με την απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει την 1η Νοεμβρίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022 μια ακόμη έκπτωση της τάξης του 3%, στις μοναδικές θεραπευτικές κατηγορίες που διακινούνται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και σημειώνουν υψηλές πωλήσεις σε ετήσια βάση.

«Με απλά λόγια, οι εταιρείες που έχουν για παράδειγμα φάρμακα για την υπέρταση φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν αρτηριακή υπέρταση, σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ιατρών δημόσιων δομών, οι εταιρείες που έχουν φάρμακα για το διαβήτη φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με τις διαγνώσεις των ιατρών δημόσιων δομών, οι εταιρείες που έχουν φάρμακα για την δυσλιπιδαιμία φταίνε που είναι πολλοί αυτοί που έχουν υπερλιπιδαιμία κ.ο.κ.

Επιπλέον, με ακόμα πιο απλά λόγια η επιβολή αυτών των εκπτώσεων σημαίνει ότι μειώνεται η υπέρβαση (clawback) κατά 5% και 3% αλλά αυξάνονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) με τα αντίστοιχα ποσοστά. Δηλαδή "μεταμφιέζεται" το clawback. Ο υπέρτατος στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020, ώστε να επιτευχθεί ένας σχετικός στόχος του πλάνου ανασυγκρότησης (RRF). 

Το πώς θα γίνει και ποιον αντίκτυπο θα έχει στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι αδιάφορο στην Πολιτεία», σημειώνει ο ΣΦΕΕ. Προσθέτει επίσης πως στην ουσία πρόκειται για άλλη μια αύξηση στην υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών, που ανέρχεται πάνω από το 70% των πωλήσεων τους, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσβασιμότητα των ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν
Έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω του clawback






Σχετικά άρθρα

Έρχονται επενδύσεις 160 δισ. στην Ευρώπη στον χώρο των φαρμάκων
Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν
Η Γαλλία ζητά τον χαρακτηρισμό της CBD ως «πιθανόν τοξική για την αναπαραγωγή»
Το θέμα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
Μαζικές απολύσεις και παραιτήσεις στον FDA
Απειλείται πλέον η κυκλοφορία νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων