Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές για τη γρίπη

10/11/2016 10:59:23 πμ
Στόχος να αποφευχθεί το περυσινό ρεκόρ θανάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Η γρίπη είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον πληθυσμό καθώς και το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και προκαλεί επιδημίες κάθε έτος. Καθοριστική σημασία έχει η επικοινωνία αναφορικά με τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, με γνώμονα την προστασία τους από τις επιπλοκές της νόσου και το θάνατο.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων του Κέντρου για την περίοδο γρίπης 2016-2017, το οποίο σχεδιάστηκε και ήδη υλοποιείται για την αντιμετώπιση της επικείμενης εποχικής έξαρσης της νόσου. Οι άξονες του προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διαχείριση περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού, επικοινωνία, εκπαίδευση, ενημέρωση, ετοιμότητα και αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.


Η επιτήρηση της νόσου αρχίζει την 40η εβδομάδα ( 3-9 Οκτωβρίου 2016) έως την 20η εβδομάδα (15-19 Μαΐου 2017). Τα αποτελέσματα της επιτήρησης δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε εβδομαδιαία βάση και στο τέλος της περιόδου της επιτήρησης της γρίπης παρουσιάζεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η ετήσια έκθεση. Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση ανακοινώνονται τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των εισαγωγών σε ΜΕΘ και του αριθμού των θανάτων ασθενών με γρίπη στα ελληνικά νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αποτελούν μέρος των δεδομένων του ευρωπαϊκού δικτύου και του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο μέτρο που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την πρόληψη της γρίπης και τη διακοπή της διασποράς και είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.


Τα μέτρα προώθησης του αντιγριπικού εμβολιασμού αφορούν σε:

  •  πληροφοριακό υλικό για το αντιγριπικό εμβόλιο 2016-2017
  •  κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζόμενου
  •  κινητά συνεργεία εμβολιασμού, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενεργή συμμετοχή διοικήσεων, επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων, διευθυντών κλινικών, προϊστάμενο νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την περίοδο 2016-2017, εξασφάλισε δωρεά αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία διανέμονται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ. Η προώθηση και η πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας θα καταγράφεται σε τακτική βάση.


Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Οργανισμού βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα, 7 ημέρες την εβδομάδα για:

  •  Έκτακτα συμβάντα, ενημέρωση, κοινή επικοινωνία με νοσοκομεία και Κέντρα Αναφοράς Γρίπης.
  •  Παρακολούθηση διάθεσης και εξασφάλιση αποθεμάτων εμβολίων και αντιικών σκευασμάτων.
  •  Επικοινωνία με φορείς (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΥΠΕ άλλα Υπουργεία, ΕΚΕΠΥ, ECDC, WHO).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2