«Η 3η αξιολόγηση είναι σημείο-καμπή. Διεκδικούμε να κλείσει εγκαίρως για να αρχίσει το 2018 η πιο κρίσιμη συζήτηση για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο 16ο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική, είπε ότι απαιτείται «αλλαγή μείγματος» πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα και σε καινοτόμα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια με κεντρικά σημεία τη διαφοροποίηση του «καλαθιού» των χωρών (αναφορά στην Ευρωζώνη και όχι στην Ε.Ε.) και τη δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα off patend και τα γενόσημα, με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων.
Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., Πασχάλης Αποστολίδης, μίλησε για την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ.
Μιλώντας δε για το αναδρομικό τέλος του 25% που επιβλήθηκε στα νέα φάρμακα, είπε ότι «ανατρέπει κάθε λογική δικαίου, καλής επιχειρηματικής τακτικής και ισορροπίες, εξαντλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θέτει σε αποεπένδυση το κράτος».
Στις προτάσεις του Σ.Φ.Ε.Ε. περιλαμβάνονται: η πλήρης εφαρμογή της επιτροπής διαπραγμάτευσης, η πλήρης λειτουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κίνητρα για αύξηση γενοσήμων, αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την πρόληψη (όπως είναι τα εμβόλια) και εξαίρεση των παραγώγων αίματος από το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Όσο για την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχνίας (Π.Ε.Φ.), ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων μίλησε επίσης για το 25% στα νέα φάρμακα, το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών, χαρακτήρισε «παρωδία» τη διείσδυση των γενοσήμων μέσω μείωσης των τιμών, ενώ ανέφερε ότι οι εταιρείες έχουν προσφύγει και στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα για τον τρόπο καθορισμού του clawback.
Στις προτάσεις της Π.Ε.Φ. περιλαμβάνονται –μεταξύ άλλων– η
συνολική πολιτική γενοσήμων με off pattent σε μειωμένη τιμή, αυστηρά όρια
στην εισαγωγή φαρμάκων στη Θετική Λίστα και να κατανεμηθεί το clawback ανά
κατηγορία φαρμάκων.