Έξι τετραπληγικοί κατάφεραν να αγγίξουν και να χειριστούν αντικείμενα χάρη σε ένα καινοτόμο ρομποτικό εξωσκελετό!
Σημειωτέον ότι το νέο σύστημα δεν απαιτεί χειρουργική εμφύτευση συσκευών στον εγκέφαλο, όπως οι μέχρι σήμερα μέθοδοι μερικής αποκατάστασης της κίνησης σε τετραπληγικούς.
Το νέο σύστημα αποτελείται από μια κάσκα για το κεφάλι και από τον εξωσκελετό που φοριέται στο μπράτσο και το χέρι του ασθενή. Το σύστημα «διαβάζει» την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις κινήσεις των ματιών του ασθενούς και τα «μεταφράζει» σε εντολές προς τον εξωσκελετό, ο οποίος κινεί έτσι το χέρι με τον επιθυμητό τρόπο, σχεδόν αποκαθιστώντας τη φυσιολογική κίνησή του.
«Ο ασθενής συνηθίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα μέσα σε δέκα λεπτά το πολύ. Επιπλέον, μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο σπίτι του και όχι μόνο σε κλινικό περιβάλλον. Το σύστημα επίσης προσαρμόζεται σε αναπηρικό καροτσάκι και έτσι ο ασθενής μπορεί να κινηθεί στο χώρο μαζί με τον εξωσκελετό», διευκρινίζουν οι επιστήμονες δημιουργοί του συστήματος που δημοσίευσαν το άρθρο τους στο Science Robotics.
Πρόκειται για ερευνητές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με
επικεφαλής τον Σούριο Σοεκαντάρ του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού
Νοσοκομείου του Τίμπιγκεν, οι οποίοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε
μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές εκτιμώντας ότι «σε μια διετία περίπου συστήματα
όπως αυτό θα είναι εμπορικά διαθέσιμα, αν και θα χρειασθούν λίγα ακόμη χρόνια,
ωσότου γίνουν πραγματικά έξυπνα».
Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι έξι τετραπληγικοί ασθενείς, που αδυνατούσαν να κάνουν οτιδήποτε χωρίς βοήθεια, κατάφεραν να λειτουργήσουν αυτόνομα χάρη στον εξωσκελετό, και τον χαρακτήρισαν ως «αξιόπιστο και πρακτικό, χωρίς να προκαλεί δυσφορία κατά τη χρήση του».