Αναμένονται περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, με τις εταιρείες γενοσήμων να διαμαρτύρονται για το σύστημα τιμολόγησης και μειοδοτικών διαγωνισμών που ρίχνει συνεχώς τις τιμές των φαρμάκων. Την ίδια στιγμή τα κόστη -από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία- αυξάνουν ραγδαία όχι μόνο για την ενέργεια αλλά ακόμα και για τα υλικά των συσκευασιών. Αυτό καθιστά δύσκολη την παραγωγή των συνηθισμένων ποσοτήτων φαρμάκων, όπως των αντιβιοτικών, πόσο μάλλον την αύξησή της, σύμφωνα με 13 ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες και 6 ενώσεις εταιρειών γενοσήμων και εμπορικούς συλλόγους που μίλησαν στο Reuters.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας Reig Jofre στην Ισπανία, που όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με τον εφοδιασμό των φαρμάκων αμοξικιλλίνης, αμέσως πρόσθεσε βάρδιες για να ενισχύσει την παραγωγή του δημοφιλούς αντιβιοτικού. Όπως δηλώνει όμως στο Reuters ο CEO της εταιρείας «αυτό ήταν το περισσότερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Όσο και να θέλουμε να βοηθήσουμε, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την επένδυση εκατομμυρίων ευρώ σε νέες γραμμές παραγωγής, αν δεν πληρωθούμε περισσότερα για το γενόσημο προϊόν, ώστε να καλυφθούν τα αυξανόμενα κόστη. Έχουμε πρόβλημα: τα κόστη ανεβαίνουν, οι τιμές παραμένουν ίδιες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης οδηγεί από τη μία στην ενίσχυση των εταιρειών παραγωγής δραστικών ουσιών της Ασίας ή τη μεταφορά ευρωπαϊκών εταιρειών εκεί και από την άλλη στην «εξαφάνιση» μικρότερων εταιρειών του κλάδου που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ερευνητή της IQVIA, σήμερα πέντε εταιρείες και όχι μόνο ευρωπαϊκές (GSK, Sandoz, Viatris, Aurobindo και Servier) κατέχουν το 60% της αγοράς αμοξικιλίνης στην Ευρώπη.