Από τη Χρύσα Φλώρου,
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο
Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Είναι γεγονός ότι η ψυχογενής βουλιμία είναι μια ψυχιατρικού περιεχομένου διαταραχή, που απασχολεί κυρίως τις Δυτικές κοινωνίες, και αποτελεί την πιο κοινή διαταραχή συγκριτικά με τις άλλες δύο διαταραχές λήψεως τροφής, τη νευρογενή ανορεξία και τις διατροφικές διαταραχές μη περαιτέρω διαφοροποιημένες.
Η ψυχογενής βουλιμία απασχολεί κυρίως τις νεαρές γυναίκες, ενώ τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την περίοδο της εφηβείας. Η αιτιολογική προσέγγιση της διαταραχής φανερώνει ότι δεν υπάρχει μόνο μια γενεσιουργός αιτία για την εκδήλωση της νόσου, αλλά αντιθέτως ότι η αιτιολόγηση είναι πολυπαραγοντική, και συνήθως εκδηλώνεται μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια απώλειας βάρους όπου οι ασθενείς προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους αποκλείοντας από την διατροφή τους τροφές που θεωρούν παχυντικές ή απαγορευμένες.
Οι στόχοι της θεραπείας στην ψυχογενή βουλιμία είναι να διερευνηθούν τα αίτια και το ψυχολογικό υπόστρωμα της ασθένειας (συνήθως κατάθλιψη και έλλειψη αυτοσεβασμού) και να διακοπεί ο κύκλος υπερφαγίας - καθαρτικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει τα άτομα αυτά.
Ο πιο επιτυχημένος τρόπος ψυχοθεραπείας στην ψυχογενή βουλιμία είναι η γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία αυτή συμπεριλαμβάνει προσεκτική παρατήρηση και εκλογίκευση από τον ασθενή των συναισθημάτων και των καταστάσεων που τον οδηγούν στη βουλιμική συμπεριφορά.
Ο ρόλος του διαιτολόγου στη θεραπεία της ψυχογενούς βουλιμίας είναι καθοριστικής σημασίας. Η διατροφική παρέμβαση και η εκπαίδευση των ασθενών που εμφανίζουν ψυχογενή βουλιμία ολοκληρώνεται και συγκροτείται δια μέσω της ομάδας θεραπείας κατά την διάρκεια των θεραπευτικών σταδίων τόσο για τους ασθενείς που βρίσκονται εντός του νοσοκομείου, όσο και για τους ασθενείς που λαμβάνουν εξωνοσοκομειακή θεραπεία.
Έτσι λοιπόν η διατροφική συμβουλευτική στους ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία αποτελεί μια καθοριστικής σημασίας διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το θεραπευτικό πρόγραμμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικούς επιστήμονες στην διατροφή και διαιτολόγους που είναι εξειδικευμένοι στις διαταραχές λήψεως τροφής.