Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρωτοποριακή εταιρεία ερευνών για νέα φάρμακα από Έλληνα της Γερμανίας

31/10/2016 11:32:47 πμ
Μάθετε για το Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο, την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για καινοτόμες θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια πρωτοποριακή εταιρεία ερευνών για νέα φάρμακα, η Taros, έχει στηθεί στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας από τον Έλληνα χημικό Δημήτρη Τζάλη, δημοσιεύει το Business Planet.


Ο Δ. Τζάλης, μετανάστης δεύτερης γενιάς με καταγωγή από το Νέο Μυλότοπο του δήμου Πέλλας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Γερμανία και ΗΠΑ, αποφάσισε να κάνει το τολμηρό βήμα και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία.
Η
Taros απασχολεί 60 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και έχει στόχο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό που κάνουν, όπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Τζάλης στο Business Planet, είναι να παράγουν χημικές ενώσεις, οι οποίες δοκιμάζονται για πιθανή χρήση σε φάρμακα και εντάσσονται στη συλλογή που διαθέτει το Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο, μία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα (σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας) και μια μοναδική στον κόσμο συνεργασία μεταξύ ερευνητών, φαρμακοβιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα του Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Εργοστασίου προχωράει σε αυτό που ονομάζουμε «διαλογή» των χημικών ενώσεων. Πρόκειται για μια διαδικασία κρίσιμη για την παραγωγή αποτελεσματικών θεραπειών, αφού τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εντοπιστεί 70 εν δυνάμει φαρμακευτικά προϊόντα.


«Γεφυρώνουμε το κενό μεταξύ πρωταρχικής ακαδημαϊκής έρευνας και φαρμακοβιομηχανίας. Έτσι καταφέρνουμε να παρουσιάσουμε πιθανά φάρμακα στους τομείς των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2, και στην αντίσταση στα αντιβιοτικά» εξηγεί ο κ. Τζάλης.

Όπως δημοσιεύεται στο gr.euronews.com, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετέχουν άμεσα στην πλατφόρμα και έτσι βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους, γι? αυτό και τα εργαλεία της πλατφόρμας είναι διαθέσιμα σε όλους, ενώ «για τους ακαδημαϊκούς ή τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, η βιβλιοθήκη μας είναι δωρεάν και άμεσα διαθέσιμη» αναφέρει ο κ. Τζάλης.


Σύμφωνα με τον Γιαν Σκριβάνεκ, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων στη Γερμανία, αυτό που κερδίζει μια εταιρεία μετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι γίνεται μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου, αποκτά πρόσβαση σε επιστημονική τεχνογνωσία αλλά και σε εταίρους στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι επίσης μία ευκαιρία να μπει σε νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Το Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο

  • Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός φαρμάκου, οι ερευνητές χρειάζονται πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό επιλεγμένων χημικών ενώσεων, ώστε να αναζητήσουν μόρια που μπορούν να εξελιχθούν σε νέα φάρμακα.
  • Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν «χτίσει» μεγάλες βιβλιοθήκες χημικών ενώσεων. Ωστόσο, τέτοιες βιβλιοθήκες δεν είναι δημόσιες και είναι ακριβές, γεγονός που αναστέλλει τις ερευνητικές προσπάθειες.
  • Χάρη στη συνέργεια δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, που έφερε η Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα, φαρμακοβιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί έχουν συνεισφέρει στο Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο, το οποίο φιλοξενεί ήδη μια μοναδική βιβλιοθήκη 450.000 χημικών ενώσεων.
  • Ερευνητές σε πανεπιστήμια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανώσεις ασθενών από όλη την Ευρώπη αξιοποιούν αυτή τη βιβλιοθήκη στην αναζήτηση νέων θεραπειών, πιο αποτελεσματικών και πιο οικονομικών.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics