Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Προτάσεις φαρμακοποιών για το ωράριο αναρτώνται στο pfs.gr

19/4/2013 11:35:17 πμ
Στόχος η ενημέρωση όλων των φαρμακοποιών και ο διάλογος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναρτήθηκαν σήμερα στο διαδικτυακό τόπο του Π.Φ.Σ. οι προτάσεις συναδέλφων που έχουν σταλεί στο Σύλλογο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για το σημαντικό θέμα του ωραρίου.

Την πρόταση Σ. Καλογερόπουλου θα τη βρείτε εδώ.

Μέλπω Λεκατσά, τομεάρχης τέρμα Πατησίων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Λόγω σοβαρού προβλήματος και χειρουργείο στο πόδι μου στη σημερινή συνάντηση θα με εκπροσωπήσει η συνάδελφος Ρουλα Κοντομήτρου.

Το θέμα του ωραρίου είναι πολύ σημαντικό, όπως βέβαια και πολλά άλλα που ξαφνικά σαν χιονοστιβάδα έπεσαν πάνω μας χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Ο νόμος Λοβέρδου είναι απαράδεκτος και η εφαρμογή του δυστυχώς χώρισε στην Αττική τα φαρμακεία σε φαρμακεία δυο ταχυτήτων! Και δεν έφθανε μόνο το οικονομικό θέμα που τα ανοικτά φαρμακεία γίνονται σημεία αναφοράς και ο κόσμος πάει χωρίς να ελέγχει τις καρτέλες των εφημερευόντων, υπάρχει και η κριτική του τύπου "εσείς μόνο παράπονα κάνετε για τα καθυστερούμενα χρήματα αλλά δεν θέλετε να δουλεύετε περισσότερο". Όταν δε το φαρμακείο έχει δυο φαρμακοποιούς, τότε η κριτική είναι οξεία και το επιχείρημα της ποιότητας ζωής πάει περίπατο.

Το ωράριο που εφαρμόζεται 8-11 καταστρατηγείται, όπως και η παρουσία φαρμακοποιού, αφού μηχανισμός ελέγχου δεν λειτουργεί. Έτσι δουλεύουν τις ώρες αιχμής και τσακίζουν τις εφημερίες που υπάρχουν στις καρτέλες. Επιπλέον στις απεργίες μένουν ανοικτά με το νομό και τις ευλογίες ότι είναι εφημερεύοντα. Ο αριθμός τους συνεχώς θα αυξάνεται και θα εξαπλώνονται σε όλες τις περιοχές.

Θέλοντας να δούμε σφαιρικά το πρόβλημα θα πρέπει να υπολογίσουμε και το φαρμακοποιό που δουλεύει μόνος και σε σημεία που το Σάββατο δεν διέρχεται αγοραστικό κοινό και δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από υπαλλήλους. Από την άλλη πλευρά φαρμακεία σε κεντρικά σημεία και με βοήθεια θα πρέπει να συρρικνωθούν μένοντας κλειστά από καθαρή πίστη ότι καλό θα είναι να εναρμονιζόμαστε με τον ΦΣΑ.

Γι' αυτό κρίνω πως το ωράριο ιδιαίτερα του Σαββάτου πρέπει να είναι μέχρι τις 3μμ και κατά περιοχές να μην είναι υποχρεωτικό για όλους (να μπορεί κάποιος να μην ανοίξει) και πιθανόν η Δευτέρα που έχει κάποιο ενδιαφέρον λόγω ανοικτών ιατρείων να είναι έως 8μμ αλλά εκ περιτροπής. Έστω μία Δευτέρα το μήνα κατά τομέα. Έτσι θα υπήρχε μεγαλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και θα μείωνε τη μονόπλευρη κερδοφορία των διευρυμένων. Δυστυχώς τους κάναμε ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.

Είμαι βεβαία πως με τα νέα δεδομένα και με την απαιτούμενη ευελιξία θα βρείτε την καλύτερη λύση! ?Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα πολυκαταστήματα και super market συνεχώς μας παίρνουν ΥΛΗ και δουλειά που αγωνιστήκαμε χρόνια να εδραιώσουμε και να επιβάλλουμε στους καταναλωτές .Τώρα καραδοκούν για τα ΜΗΣΥΦΑ και το ωράριο είναι ένα από τα προσχήματα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ιωάννης Ζιώγας - ΦΣΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 8πμ-8μμ συνεχές ωράριο (3Χ12=36 ώρες)

Δεύτερα και Παρασκευή*: 8πμ-2μμ (2Χ6=12 ώρες)

Ευχαριστώ πολύ


*μάλλον ο συνάδελφος εννοεί Τετάρτη

Ελένη Σαραντοπούλου Α.Μ. Συλλόγου: 3303, Λ. Μαραθωνος 10 Ν. Μάκρη

Δεύτερα έως Παρασκευή: 9-2 και 5-8

Σάββατο: 9-2

Χατζάκης Γεώργιος - Φαρμακοποιός

Θα ήθελα να δηλώσω την άποψή μου για το ωράριο των φαρμακείων, το οποίο όντως θα πρέπει να μην ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Ως φαρμακοποιός του κέντρου και λόγω επικινδυνότητας της περιοχής, θα επιθυμούσα ένα ενιαίο ωράριο το οποίο να έχει ως έναρξη μεταξύ 8 και 9 προ μεσημβρίας και λήξη μεταξύ 6 και 7 μετά μεσημβρίας.

Θεωρώ ότι εκτός από επικίνδυνο το κέντρο τις απογευματινές ώρες έχει καταρρακωθεί εμπορικά με αποτέλεσμα πολλές φορές η έκφραση ''ούτε το ρεύμα μας δεν βγάλαμε'' να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είμαι υπέρ της διαφοροποίησης του ωραρίου όσον αφορά τα φαρμακεία ''γειτονιάς'', τα οποία εφόσον το επιθυμούν (όπως και τα φαρμακεία του κέντρου βεβαίως) να ακολουθήσουν ένα σπαστό ωράριο 8πμ-2μμ και 5πμ-9μμ μιας και μεγάλο κομμάτι της κίνησής τους προκύπτει από κόσμο που επιστρέφει στη δουλειά του.

Βασικός πυλώνας της διαφάνειας και της συναδελφικότητας θα πρέπει να είναι η αυστηρή τήρηση του ωραρίου και στις δυο περιπτώσεις. Διαφάνεια που μπορεί να εξασφαλιστεί από αιφνιδιαστικούς ελέγχους των εκάστοτε συλλόγων αλλά και επιτήρησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ του χρόνου εκτέλεσης των συνταγών. Μέτρα που βεβαίως δεν θα εξαλείψουν το πρόβλημα, αλλά θα βοηθήσουν στον περιορισμό του. Με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι θα αποκτήσουν ξανά νόημα οι εφημερίες στο κέντρο (μετά τις 6) και οι εφημερίες στις γειτονιές (στο μεσημεριανό διάλειμμα που ο πολύς κόσμος επιστρέφει σπίτι του). Πρέπει να συνυπολογιστεί και θα μιλήσω εκ πείρας ότι σε κάποια φαρμακεία (όπως του κέντρου) οι απεργίες στα Μ.Μ.Μ, ο δακτύλιος, το επί πληρωμή παρκινγκ στου δρόμους του δήμου Αθηναίων με κάρτα και ο συνδυασμός όλων αυτών επιφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος στην πλάτη του φαρμακοποιού αλλά και των βοηθών-συνεργατών του.

Παναγιώτα Τσέρτου – Περιστέρι

Πράγματι είναι αναγκαίο να υπάρξει ενιαίο ωράριο στα φαρμακεία. Θα μπορούσε να είναι με διπλασιασμό των εφημερευόντων του Σαββάτου και παράταση του ωραρίου Δευτέρα και Τετάρτη ή όποια άλλη λύση, κατόπιν συνεννοήσεως – πάντως ενιαίο ωράριο. Διαφορετικά και τα διευρυμένα φαρμακεία θα αυξηθούν και δεν είναι εικόνα συλλόγου αυτή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο κείμενο των θέσεων τους για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Υγείας
Με αφορμή τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές η φαρμακοποιός αναλύει τις θέσεις της για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση