Αντικείμενο μελέτης έχουν γίνει φάρμακα και οι δόσεις τους για τους ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς –ως γνωστόν– η αποβολή και η απορρόφηση των φαρμάκων στην τρίτη ηλικία δεν είναι ανάλογη με την αποβολή και την απορρόφηση σε νεότερες ηλικίες.
Αναλυτικά, στην τρίτη ηλικία παρατηρείται δυσλειτουργία των βασικών λειτουργιών λόγω του γήρατος, με αποτέλεσμα η αδρανοποίηση ή η αποβολή των φαρμάκων να μειώνεται και αυτά να αθροίζονται στον οργανισμό. Αποτέλεσμα είναι τα φάρμακα, ενώ χορηγούνται σε θεραπευτικές δόσεις, να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες σαν να χορηγούντο σε ψηλότερες δόσεις. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, λόγω δυσκινησίας του εντέρου και ελαττωμένης απορρόφησης του φαρμάκου, η χορήγησή τους σε θεραπευτικές δόσεις δεν είναι αποτελεσματική.
Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, η δοσολογία των φαρμάκων πρέπει να προσαρμόζεται με βάση τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του σώματος και τη συνολική βιολογική κατάσταση του ασθενή.
Οι ερευνητές εστιάζουν στα φάρμακα για καρδιολογικά προβλήματα, στα οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χορηγούνται σε ηλικιωμένους ασθενείς.
- Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα, ενώ προστατεύουν από τις σοβαρές ή και θανατηφόρες αρρυθμίες, τα ίδια φάρμακα σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες αρρυθμίες.
- Το ίδιο είναι δυνατόν να συμβεί και με τη δακτυλίτιδα ή τους β-αναστολείς που μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδίες, αρρυθμίες ή ακόμα και κολποκοιλιακό αποκλεισμό.
- Τέλος, τα αγγειοδιασταλτικά ή τα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί είτε να προκαλέσουν δραματική πτώση της πίεσης, εφόσον η ποσότητα που κυκλοφορεί στο αίμα είναι μεγάλη, ή να μην είναι αποτελεσματικά εφόσον δεν απορροφούνται σε ικανοποιητικές ποσότητες από το έντερο.
Συμπερασματικά, για όλους αυτούς τους λόγους στην τρίτη ηλικία το δίπολο γιατρός - φάρμακο πρέπει να λειτουργεί αρμονικά, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η άριστη δοσολογία των φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματική χωρίς παρενέργειες.