Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προς την κατάργηση των τρανς λιπαρών οδεύει ο FDA

8/11/2013 9:46:14 πμ
Η κίνηση θα προλάβει 20.000 καρδιακές προσβολές το χρόνο και 7.000 θανάτους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο FDA, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σ σύντομα στην απαίτηση από τη βιομηχανία τροφίμων να αποσύρει σταδιακά όλα τα τρανς λιπαρά, σημειώνοντας ότι αποτελούν απειλή για την υγεία.


Η αξιωματούχος Margaret Hamburg δήλωσε ότι η κίνηση θα προλάβει 20.000 καρδιακές προσβολές το χρόνο και 7.000 θανάτους.
Η Hamburg δήλωσε ότι αν και η ποσότητα των τρανς λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών έχει μειωθεί σημαντικά την περασμένη δεκαετία, παραμένει θέμα σημαντικής ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Έχουν από καιρό κατηγορηθεί από διατροφολόγους και στη Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές των ΗΠΑ έχουν καταργηθεί.

Η υπηρεσία δεν έχει ακόμα χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη αλλά θα συλλέξει σχόλια για 2 μήνες πριν οι αξιωματούχοι καθορίσουν πόσος καιρός θα χρειαστεί. Διαφορετικές τροφές μπορεί να έχουν διαφορετικό χρονικό πλάνο, με βάση το πόσο εύκολο είναι να αντικατασταθούν.
"Θέλουμε να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράξει τις αγορές", δήλωσε ο Michael Taylor. Παρόλα αυτά, η βιομηχανία έδειξε ότι είναι εφικτό.

Για να καταργήσει τα τρανς λιπαρά ο FDA, ανακοίνωσε ότι ετοίμασε προκαταρκτικό προσδιορισμό ότι δεν εμπίπτουν πια στην κατηγορία του οργανισμού ‘γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή’.

Τα τρανς λιπαρά, ευρέως θεωρούνται το χειρότερο είδος για την καρδιά, ακόμα χειρότερο και από τα κορεσμένα λιπαρά, που επίσης συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια. Χρησιμοποιούνται σε κατεργασμένες τροφές και σε εστιατόρια συχνά, για να βελτιώσουν την υφή, τη διάρκεια στο ράφι ή τη γεύση. Δημιουργούνται όταν προστίθεται υδρογόνο σε φυτικά έλαια για να καταστούν πιο στερεά.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τρανς λιπαρών και μπορούν να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη ενισχύοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταργήσει τα τρανς λιπαρά μετά τις νέες ετικέτες διατροφής που εισήγαγε ο FDA το 2006 που κατηγοριοποιούν τα τρανς λιπαρά και αυξημένο αριθμό νόμων που τα έχουν καταργήσει.

Αν και έχουν αφαιρεθεί από πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ, τα λιπαρά βρίσκονται ακόμα σε κατεργασμένα τρόφιμα όπως ποπ κορν για το φούρνο μικροκυμάτων ή κατεψυγμένη πίτσα, κατεψυγμένες ζύμες και έτοιμα για χρήση τρόφιμα. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται από εστιατόρια που τα χρησιμοποιούν για τηγάνισμα. Πολλές μεγαλύτερες αλυσίδες τα έχουν εξαλείψει αλλά μικρότερα εστιατόρια μπορεί να τα παίρνουν από τους προμηθευτές τους.

Ως αποτέλεσμα νόμων οι καταναλωτές σιγά σιγά καταναλώνουν λιγότερα από τα λιπαρά. Σύμφωνα με τον FDA, η πρόσληψή τους στους Αμερικανούς μειώθηκε από 4,6 γρ. την ημέρα το 2003 σε περίπου 1 γραμ. την ημέρα το 2012.

Οι αξιωματούχοι του FDA δήλωσαν ότι εργάζονται σε θέματα τρανς λιπαρών για 15 χρόνια και συλλέγουν στοιχεία για τη στήριξη πιθανής απόσυρσης μετά την εκλογή του Προέδρου Ομπάμα, το 2009.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η συνεργασία Ακαδημίας & φαρμακοβιομηχανίας, αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της νέας γενιάς», όπως ανέφερε
«Όραμά μου ένας ευέλικτος και λειτουργικός Σύνδεσμος μακριά από την αλαζονεία και τον ελιτισμό»






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics