Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προληπτική αντικαρκινική αγωγή συνιστάται σε γυναίκες με ιστορικό

30/11/2016 10:36:13 πμ
Ποιες είναι οι επιλογές φαρμάκων για τις γυναίκες με ισχυρό ιστορικό καρκίνου του μαστού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προληπτική αντικαρκινική αγωγή συνιστάται πλέον από την υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE), σε υγιείς γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.


Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, τρεις είναι οι πιθανές επιλογές φαρμάκων για τις γυναίκες που πρέπει να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες: ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη και αναστροζόλη. Η τελική απόφαση της αγωγής θα προκύψει μετά από συνεννόηση των γυναικών με τους γιατρούς τους για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους.


Για παράδειγμα, η αναστροζόλη αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλό έως μέτριο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, οι οποίες δεν έχουν οστεοπόρωση. Ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, διότι το φάρμακο καταστέλλει την παραγωγή των οιστρογόνων και προκαλεί εμμηνόπαυση, αλλά ούτε και για τις γυναίκες με οστεοπόρωση, διότι μπορεί να εξασθενήσει τα οστά.


Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περίπου μία στις 11 γυναίκες στη χώρα μας. Στο 5% των περιπτώσεων οι ασθενείς είναι φορείς ελαττωματικών κληρονομούμενων ογκογονιδίων, των BRCA1 και BRCA2. Από τις γυναίκες που φέρουν κάποιο από αυτά τα γονίδια, το 40-85% θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού ή/και των ωοθηκών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υλοποιείται από τις «Γυναίκες στην Ογκολογία» (W4O Hellas)
Καμπάνια για την αξία του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στις ΗΠΑ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics